A katasztrófavédelem szerint semmit nem titkoltak el a Mátrai Erőműnél folytatott vizsgálatokkal kapcsolatban

2020.04.25. 12:28

Az Átlátszó.hu még tavaly novemberben írta meg: ipari mennyiségű szerves anyag csak a szomszédos telephelyen felhúzott keményítőgyárból kerülhetett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol aztán tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott. Pénteken a portál arról számolt be, hogy a történteket kivizsgáló katasztrófavédelmi hatóság eltitkolt határozatában is néven nevezik a felelőst, sőt, megtiltják számára az Őzse-völgyi víztározó további használatát, és műszaki átalakításra kötelezik a további környezetkárosítás elkerülése érdekében.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben cáfolja az Átlátszó.hu állításait. Ebben azt írják, hogy 

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenben a jogszabályoknak megfelelően járt el. Az alapos kivizsgálás eredményeként meghozott hatósági határozatát megküldte mindazoknak, akik a megismerésére jogosultsággal rendelkeznek.

Hozzáteszik, hogy az Általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény iratbetekintésre vonatkozó rendelkezései alapján csak a véglegessé vált határozat ismerhető meg harmadik fél által, ezért a katasztrófavédelem a megjelent állításokkal szemben a hatósági eljárásra vonatkozó szigorú szabályokat betartotta, a hivatkozott hatósági határozatot nem hozhatta nyilvánosságra.

A Mátrai Erőműről az utóbbi hónapokban számos hír jelent meg, legtöbbjük arról szólt, hogy    mérgező gázok lengik körül    a Mátrai Erőművet, amikért vagy az erőmű, vagy a területén található búzafeldolgozó, a Viresol Kft. lehet a ludas (mindkettő többségi tulajdonosa a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.). A Katasztrófavédelem reakciója a híresen mérgező gázokra nagyjából annyi volt, hogy büdös, büdös, de nem lesz senkinek semmi baja, tessék megnyugodni. Alábbi cikkünkben bővebben írtunk a mérgező gázról, vagyis a nitrogén-monoxidról, valamint a visontai helyzetről.