Szijjártó szerint ennél nincs lejjebb, Szabó Tímea szerint a külügyminiszter hazudik

2020.04.25. 14:40

Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete a Budapesten szolgáló nagykövetek zárt Whatsapp-csoportjában vette védelembe Szabó Tímeát, miután a Párbeszéd társelnökét fenyegetések és inzultusok sora érte a magyarlakta romániai településekre küldött maszkokról szóló parlamenti felszólalása miatt. A bejegyzést Szijjártó Péter külügyminiszter volt beosztottja is meglátta és jelentett a miniszternek, aki szombaton Facebook-oldalán ment neki Románia budapesti nagykövetének. 

„Ennél valószínűleg nincs lejjebb: a román nagykövet vette védelmébe Szabó Tímeát”

– írja a bejegyzésben Szijjártó. 

Marius Lazurca ugyanis levelet küldött az ellenzéki képviselőnek, amelyben kifejezi szolidaritását és reméli, hogy Szabó Tímea sértetlen maradt az őt ért inzultusok után. 

Szabó Tímea szerint tehát baj, hogy az erdélyi és székelyföldi magyarok maszkokat és védőruhákat kaptak az anyaországtól. A román nagykövetnek pedig tetszik, hogy vannak pártok a magyar országgyűlésben, amelyek így gondolkodnak. Megdöbbentő a román nagykövet nyilvánvalóan hazug hisztériakeltése, de ennél sokkal szégyenteljesebb az, hogy a magyar ellenzék és a román nagykövet közös platformra kerültek a határon túli magyarokkal szemben

– írta Szijjártó, aki arról biztosította követőit, hogy „a határon túl élő magyarok a magyar nemzet részét képezik, ezért mi a jövőben is pontosan úgy fogjuk őket segíteni, mint ahogy tettük eddig is”.

Szombaton délután Szabó Tímea is reagált a külügyminiszter kirohanására. A Párbeszéd társelnöke közleményében azt írta, hogy „Szijjártó Péter megint nem mond igazat, mert nem támadtam a határon túli magyarokat, viszont kutyakötelességem megkérdezni, hogy hol van az állítólagos 20 millió, hazai kórházakban még mindig szét nem osztott maszk. A védőfelszerelések a mai napig az önkormányzatok és egyéni adományok által jutnak el az egészségügyi intézményekbe.”

Szerinte Szijjártó akkor se mond igazat, amikor azt állítja, hogy a román nagykövet a hétfői felszólalása kapcsán fejezte ki szolidaritását.

Az igazság az, hogy a román nagykövet az Orbán-kormány által támogatott Magyar Nemzetben ellenem írt, az 1940-es évek óta példátlan, náci hangvételt idéző cikk miatt fejezte ki szolidaritását.

– írta Szabó.

Hozzáteszi, hogy a Magyar Nemzet-cikk megjelenése és a kormány uszítása óta számos életveszélyes fenyegetést kapott, de azoktól nem ijed meg.