A DK pert indít, amiért nem mondják el, hány embert teszteltek le eddig

2020.04.26. 11:40 Módosítva: 2020.04.26. 13:52

„A DK pert indít a kormányzati titkolózás miatt” címmel adott ki közleményt a Demokratikus Koalíció. Azt írják:

„Az operatív törzs még azt sem hajlandó elárulni, hány embert teszteltek eddig. Míg az Európai országok többségében azt hozzák nyilvánosságra, hogy hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet, Magyarországon csak az »akkreditált laboratóriumban vizsgált minták számát« tüntetik fel a kormányzati tájékoztató honlapon,

Tehát csak a tesztek száma nyilvános, az nem, hogy valójában hány embert teszteltek koronavírusra.”

„Ha igaz az, hogy egy koronavírus-fertőzöttet akár háromszor vagy négyszer is tesztelnek, az azt is jelentheti, hogy a tájékoztató honlapon közölt 60 ezer feletti szám valójában 15-20 ezer ember tesztelését takarja” – írja a DK.

Müller Cecília tisztifőorvos egyébként a vasárnapi tájékoztatón maga mondta el egy kérdésre, hogy a WHO eleve szükségesnek tartja a laborvizsgálat kontrollálását, jellemzően egy embert kétszer vetnek laboratóriumi vizsgálat alá. Sok olyan helyzet is lehet – például egészségügyi dolgozóknál –, amikor harmadik tesztet is végeznek. 

„Számos olyan eset és helyzet van, amikor egy embert két három vagy akár több alkalommal is tesztelünk”

– mondta az országos tisztifőorvos.

A DK szerint a számokat nézve Magyarországon nincs érdemi tesztelés. 

„A DK közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Müller Cecília országos tisztifőorvos megtagadta a válaszadást, és cinikusan a tájékoztató honlapra irányított minket. Müller Cecília tehát hazudott, hiszen a koronavirus.gov.hu honlapon nincs ilyen adat, éppen ezért adtunk be közérdekű adatigénylést. A Demokratikus Koalíció pert indít annak érdekében, hogy az operatív törzs árulja el, hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet Magyarországon!” – írja a párt.

Frissítés: A címben szereplő adathoz talán mégsem biztos, hogy perre kell mennie a pártnak. Bár a hivatalos kormányzati oldalon valóban nem tüntetik fel a kérdéses adatot, és a közlemény szerint a tisztifőorvos sem árulja el, ám a napokban tartottak egy szakmai konferenciát a koronavírus-járvány elleni magyarországi fellépésről, illetve a védekezés várható új stratégiájáról, ahol elhangzott.

A rendezvényt előzetesen nem hirdették meg, de az ott elhangzott előadásokról szombaton felkerült egy kétórás videó, ami először ad alkalmat betekinteni abban, milyen tudományos eredményekre alapozza a kormány a járvány elleni stratégiáját, és mi várható a jövőben, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ezen a konferencián pedig elhangzott, hogy az április 20-án feltüntetett 52409 tesztet 32503 főn végezték el.