A magyar orvosi egyetemek már az elejétől tudták: rengeteget kell tesztelni

D  AS20200424004
2020.04.27. 11:06 Módosítva: 2020.04.27. 11:06

A hazai orvosi egyetemek a kezdetektől a nagy arányú tesztelés stratégiáját követik, derül ki Válasz Online cikkéből. A lap információi szerint a négy magyar egyetem összesen 30 ezer koronavírus-tesztet végezhetett el a kórokozó magyarországi megjelenése óta.

Ez hatalmas szám hazai viszonylatban, a Koronavirus.gov.hu hétfő reggelig 65 625 tesztről számolt be, és ebben csak a népegészségügyi központ laboratóriumának tesztjei vannak benne. Vagyis a valóságban közel 100 ezer PCR-teszt is készülhetett. (Ez a pontosabb és drágább tesztfajta, amely a vírus örökítőanyagát mutatja ki).

A Válasznak Merkely Béla, a SOTE rektora megerősítette, hogy a Semmelweis Egyetem vasárnapig 12 700 személyen összesen 13 400 PCR-vizsgálatot végzett. Ebből az következik, hogy az egyetemek eddig is azt a stratégiát követték, amit az állam most kíván alkalmazni: rengeteget teszteltek a kórházi járvány megakadályozása érdekében. A fokozott tempót azzal indokolják, hogy a rektor nozokomiális, tehát kórházi fertőzésként tekint a járványra. „Ez egy jól kezelhető vírus, ám ebben a tesztelésnek fontos szerepe van” – mondta a lapnak a rektor.  

A tömeges tesztelés és a fertőzöttek izolációja már több országban bejött a vírus terjedésének akadályozására, Dél-Koreában például ezzel a módszerrel sikerült gyorsan elfojtani a járványt. Ennek ellenére a magyar kormány sokáig fukarkodott a tesztekkel, a közmédia pedig álhírként tálalta azt, hogy a tesztelésnek kulcsszerepe lehet a vírus elleni küzdelemben. Friss hírek szerint ezen a téren pálfordulás történt, az új magyar stratégiában is több tesztelés szerepel.

(Borítókép:  Ápoló dolgozik egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén az intenzív osztályon 2020. április 24-én. - fotó: Kovács Tamás / MTI)


  • Hírek
  • Bankszámla