Elindult a legforgalmasabb dunai vasúti híd felújítása

2020.04.27. 08:24

Megkezdődött az ország legforgalmasabb dunai vasúti hídjának felújítása - írta a Magyar Nemzet. A Rákóczi hídtól délre fekvő Déli összekötő vasúti híd egy harmadik vágánnyal is bővülni fog, de a munkálatok alatt is biztosítani kell két vágányt, mivel az ország egyik legforgalmasabb útvonalán – amelyen a Keleti pályaudvarról induló bécsi vonat is áthalad – a híd nem iktatható ki.

A jelenlegi két egyvágányos hídszerkezetet három darab egyvágányos váltja fel, ezek azonban közös pilléren fognak állni. 

A kivitelezőnek a vasúti pálya mellett át kell építenie többek közt a biztosítóberendezést, a vonatbefolyásoló rendszert, a távközlési rendszert és a felsővezetéket is.

A korszerűsítéshez szükséges kiviteli terveket és a kivitelezési munkákat a Duna Aszfalt Kft. végzi el nettó 36 milliárd forintért.

Az korábban is tudható volt, hogy a tervezett nagyberuházások közül nem állt le egy sem, de Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként elismerte, hogy több nagyberuházás irányát át kell gondolni.  

Ez azonban nem érinti a HÉV-projekteket, a 3-as metró felújítását és a főváros körüli vasúti beruházásokat sem.