Zalaegerszegi idősotthonokban is megjelent a koronavírus

2020.04.27. 23:38

Zalaegerszegen a volt József Attila iskolában működő idősotthonban, a demens részlegen lett pozitív egy idős ember koronavírus tesztje múlt pénteken - jelentette be a város fideszes polgármestere, Balaicz Zoltán a Facebookon.

A polgármester szerint a pénteki eredmény után a demens részleget izolálták, az idősek nem mozdulhattak ki a szobáikból, a dolgozóknak előírták a teljes védőfelszerelést (overall, arcvédő pajzs, maszk, kesztyű, stb.), hétvégén pedig valamennyi ellátotton és dolgozón azonnali PCR tesztet végeztek el.

A hétvégén további kilenc bentlakónk és öt dolgozónak lett pozitív a koronavírus-tesztje az otthonban.

A tíz idős kórházban van megfigyelés alatt, állapotuk kielégítő, van köztük több tünetmentes is, az öt érintett dolgozó otthon van házi karanténban - írja a polgármester.

Balaicz hétfői posztjából az is kiderült, hogy nemcsak a városi fenntartású idősotthonban ütötte fel a fejét a koronavírus. A pózvai városrészben működő, állami szociális otthonban is találtak fertőzött bentlakókat, akiket szintén izoláltak.

Zalaegerszeg polgármestere az idősotthonok fertőzöttjein kívül két további olyan zalaegerszegiről tud, akiknek pozitív lett a tesztje. Egyikük egészségügy dolgozó, másikuk pedagógus.

A zalai város vezetése eddig 650 koronavírus tesztet rendelt meg és finanszírozott a saját költségvetéséből, az önkormányzati intézmények szűrését és tesztelését ezután is folytatni tervezik.

Az Nemzeti Népegészségügy Központ hétfői tájékoztatása szerint Zalában egyik napról a másikra 48-ról 65-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma.

Ezzel lélekszámarányosan Zala az ország 4. legfertőzöttebb megyéje, lényegében egy szinten Pest megyével.