Gulyás: A kormány szerdán dönt a korlátozások lazításáról

2020.04.28. 20:20 Módosítva: 2020.04.28. 21:47

Most vagyunk abban a helyzetben, hogy a szigorú járványügyi intézkedések után elkezdjünk gondolkodni arról, merre és milyen formában van kiút, mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában kedden.

A miniszter szerint a bevezetett intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de „amikor arról gondolkodunk, hogy lehet újraindítani az életet Magyarországon”, nézni kell a fertőzöttség mértékét és a területi különbségeket az országban.

„Lassan, fokozatosan, szigorú menetrendek szerint” fogják újraindítani az életet. 

Nem tudom megelőlegezni a kormány döntését, de komoly területi eltérések vannak, így erre a döntésnél majd figyelemmel kell lenni

– mondta Gulyás, majd hozzátette, az intézkedéseknél tekintettel kell lenni arra, hogy amíg egy-egy nagy megyében csak 50-60 fertőzött van, ehhez képest Budapesten és Pest megyében van a fertőzöttek majdnem kétharmada. Azt is mondta, arra is figyelni kell, hogy ha az egyik területen lazítanak a korlátozásokon, akkor ne az legyen belőle, hogy máshol, ahol nem voltak enyhítések, ott se vegyék figyelembe a náluk megmaradt korlátozásokat, ehhez pedig „fegyelem kell” mindenki részéről.

A döntések eredménye nagyjából egy hét után jelentkezni fog Gulyás szerint. 

Beszélt még arról is, hogy a gazdaság ugyan soha nem kerülhet az emberi élet védelme elé, de a kormány fontosnak tartja, hogy a gazdasági sikertörténet ne vesszen el.  

A magyar lakosság harmada olyan körülmények között él, hogy arra sincs lehetősége, hogy a kertbe kimenjen

–mondta a miniszter, ilyen körülmények között pedig a bezártság rendkívüli próbatétel.

Minderről a kormány a szerdai ülésén fog dönteni, Gulyás pedig várhatóan a csütörtöki kormányinfón beszámol ezekről. 

Gulyás szerint az optimista becslések alapján év végére várhatók a nagyobb csoportokat vonzó turisztikai rendezvények az országban, de csak akkor, ha nem lesz második szakasza a járványnak. Ha mégis lesz, akkor ugyanazokat az eszközöket fogja a kormány használni, mint most.