Kötelező lesz az önkormányzatoknak az óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítása

D ATI20200317012
2020.04.28. 07:55
  • „Ahol a bölcsődék-óvodák bezártak, ott április 30-tól kötelező ügyeletet biztosítani. Természetesen ügyelni kell a szigorú járványügyi előírásokra, a gyerekek maximum ötfős csoportokban lehetnek.
  • A munkahelyek számára is lehetővé tesszük a gyermekfelügyelet megszervezését annak érdekében, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkatársaik számára ilyen lehetőséget is nyújthassanak”

– írta ki kedd reggel Facebook-oldalára Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, és egyben linkelte a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelent kormányrendeletet.

A rendelet értelmében, ahol óvoda vagy bölcsőde működik, és a polgármester rendkívüli szünetet rendelt el, ott a rendkívüli szünet idejére a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek napközbeni felügyeletét. 

Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. Az ügyelet iránti igény elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható.

A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A rendelet szerint:

  • az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani;
  • az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható;
  • az ügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető;
  • az ügyeletért térítési díj nem kérhető;
  • a gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani;
  • a polgármester az ügyeletről naponta tájékoztatja a minisztert.

Az önkormányzati, illetve a munkahelyi gyermekfelügyelet további részleteit a Magyar Közlönyben tudja elolvasni.

(Borítókép: Két bölcsődés gyermekkel rajzolnak dajkák a paszabi Mesekert Bölcsődében 2020. március 17-én. Fotó: MTI/Balázs Attila)