Egymillió forintra büntette a Pesti úti idősotthont a kormányhivatal

32452677 1904d5ef8708b5310ec5414362673e01 o
2020.04.29. 17:43 Módosítva: 2020.04.29. 20:40

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonban, ezért egymillió forintos büntetést szabtak ki a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményre, írja Budapest Főváros Kormányhivatalának szerdai közlése nyomán az MTI.

A kormányhivatal az idősotthonban feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt, ahol a legutóbbi adatok szerint 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34-re nőtt az elhunytak száma.

A közleményből kiderül: az idős gondozottak védelme és a további megbetegedések megelőzése érdekében a kormányhivatal számos higiéniai intézkedést vár az intézménytől, továbbá azt, hogy szüntesse meg a személyi minimumfeltételt érintő hiányosságokat, és csak megfelelő képzettséggel rendelkező, szakápolást végző egészségügyi dolgozókat alkalmazzon.

Az idősotthon vezetését kötelezték, hogy a dolgozói öltözőkben gondoskodjon a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközökről, a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásáról, a többször használatos orvosi eszközök megfelelő sterilizálásáról, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzéséről, valamint a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásáról.

A fenti intézkedésekre azért van szükség, mert a helyszíni ellenőrzésen több szabálytalanságot tapasztaltak. Ilyenek például, hogy a többször használatos orvosi eszközök kezelése nem szabályszerű. A nővérdolgozókban nem biztosított az előírásoknak megfelelő kézfertőtlenítés, a munkafelületeken keveredik a tiszta és szennyezett terület (például a steril fecskendő és a veszélyes hulladékgyűjtő doboz az ellenőrzés idején egymás mellett volt), a férfi dolgozói öltözőben a kézmosóknál semmilyen kézfertőtlenítő, kézmosószer és kéztörlési lehetőség nincs

– indokolja a döntést a kormányhivatal, amely a Pesti úti idősotthon szennyesgyűjtő helyiségét rendezetlennek és áttekinthetetlen találta, ahol hiába van csap, a kézmosó és környéke hozzáférhetetlen, a takarítás folyamata pedig nem nyomon követhető.

Hozzátették: a szennyesszámolást végző dolgozó nem használ megfelelő védőfelszerelést, és szabálytalan a hulladékgyűjtés is, a gyűjtőedényekben keveredik a veszélyes hulladéknak minősülő ledobott, egyszer használatos kesztyű, szájmaszk és az egyéb hulladék, a jelenleg használt nagyméretű kartondobozok nem alkalmasak a kesztyű és szájmaszk gyűjtésére.

A gyógyszerek felhasználhatóságának idejét nem megfelelően ellenőrzik, nem készül az ellenőrzésről dokumentáció, valamint több lejárt gyógyszert és gyógykészítményt találtak. A felületek, az ápolási eszközök fertőtlenítése, tisztítása nem szabályozott, ad hoc jellegű. Az alkalmazott fertőtlenítő oldat minősége, mennyisége nem szabályozott. Nincs kijelölt helyiség és tárgyi feltétel az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, a szobavécé tisztítása, fertőtlenítése például a zuhanyozókban történik

– folytatja a közlemény.

A kormányhivatal közlése szerint a bírság összegének kiszabásakor enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy első alkalommal szabtak ki bírságot az intézményre, az ellenőrzés alatti együttműködést, valamint azt, hogy saját hatáskörben intézkedéseket hajtott végre az intézmény, súlyosbító körülményként értékelték ugyanakkor „a járvány idején elkövetett többszörös jogsértést”.

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban napok óta folyik a vita, ki a felelős a történtekért. Először Müller Cecília célzott arra, hogy nem találtak mindent rendben a fővárosi önkormányzat kezelésében álló intézményben, majd Orbán Viktor miniszterelnök kezdte emlegetni Karácsony Gergely felelősségét, végül pedig a kormánypárti sajtó is nekiesett a főpolgármesternek, aki szerint pedig az állami szervek hibásak. A Pesti úti idősotthonról szóló cikkeinket itt olvashatja.

(Borítókép: Beteget szállítanak el a Pesti úti idősotthonból 2020. április 9-én. - fotó: Huszti István / Index)