Karácsony: Budapestet nem lehet újraindítani a városvezetés bevonása nélkül

DMARC20200312010
2020.04.29. 20:25 Módosítva: 2020.04.29. 21:48

Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat, és országosan kötelezővé tette az arc eltakarását, maszk vagy sál viselését az üzletekben és a közösségi közlekedésben

–reagált Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Orbán Viktor szerda esti bejelentésére. Vidéken új védelmi intézkedéseket vezetnek be, míg a fővárosban marad a kijárási korlátozás.

Karácsony ezzel egyetért, szerinte sincs még itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsék a korlátozó intézkedéseket. „Remélem, a kormány, a csak számára hozzáférhető információk alapján, megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről” – fogalmazott a főpolgármester, majd hozzátette,

„Budapest újraindítási stratégiájának kidolgozása nem történhet a városvezetés bevonása, az információk megosztása nélkül.”

Mint megírtuk, a koronavírus elleni védekezés új szakaszát jelentette be Orbán Viktor szerda este Facebook-oldalán.

BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN MARAD A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, VIDÉKEN AZONBAN ÚJ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET VEZETNEK BE.

Az új szabályok szerint vidéken

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei,
  • látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcot.
  • Az idősek védett vásárlási sávja (9-12) a továbbiakban is megmarad, és Orbán külön arra kérte az időseket, hogy csak kellő indokkal hagyják el otthonaikat.

Orbán azt ígérte, a részleteket majd csütörtökön ismertetik. 

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)