Antal, Anett
16 °C
23 °C

Két koronavírusos beteg megkapta a vérplazmából előállított szérumot a Semmelweis Egyetemen

2020.04.29. 09:53 Módosítva: 2020.04.29. 10:04

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, amit gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából állítottak elő a hazai kutatóorvosok - közölte az egyetem

semmel
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A Pulmonológiai Klinikán egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére.

semmel2
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amiből az elsőt április 27-én, hétfőn adták be a Semmelweis Egyetem két betegének.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ezután, kedden azt mondta, a beteg, aki megkapta a vérplazma-terápiát kiegyensúlyozott állapotban van, de még időre van szükség ahhoz, hogy látni lehessen, mennyire eredményes ez a fajta kezelés.

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, az egyetem továbbra is várja a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. A koronavírusból felgyógyult magyar úszók már felajánlották, hogy segítenek.

Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezését várják, akik igazoltan gyógyultak, 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket. A jelentkezőket az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várják.