Ombudsmani vizsgálat indul az idősotthonokban a koronavírus miatt

2020.04.29. 10:48

Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt - közölte a hivatal.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében az átfogó vizsgálat elrendelését azzal indokolta, hogy az elmúlt időszak sajtóhírei szerint az ország több idősotthonában sok idős lakó fertőződött meg az új típusú koronavírussal. (Mi itt írtunk bővebben az egyébként világszerte problémát okozó jelenségről.)

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID-19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

A vizsgálat során az alapvető jogok biztosa megkereste

  • a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonát, amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény,
  • a jászapáti Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona,
  • a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce)
  • és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit.

"A megkeresésekre érkezett válaszok értékelését követően az ombudsman megállapításairól, észrevételeiről, a vizsgálat tapasztalatairól tájékoztatást nyújt az érintetteknek annak érdekében, hogy elősegítse az otthonban élő idős lakók jogainak hatékony védelmét" - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

    A közlemény rámutat, az ombudsmannak kiemelt feladata az idősek alapjogi védelme, hiszen az idős emberek sérülékenységük, olykor súlyos kiszolgáltatottságuk miatt minden tekintetben különleges bánásmódot igényelnek.  • Tippek
  • Hírek