Tóth Bertalan: Küszöbön a nemzettragédia

DSC 4318
2020.05.01. 10:11
A majálist idén a járvány miatt mindenki online tartja meg. Gyurcsány és Karácsony a Facebookon üzent, a Jobbik szövegírója alaposan betankolhatott a sör-virsliből.

Online közvetített beszédben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hangsúlyozta, az idei május 1-je különleges, a járvány mindenkit arra kényszerít, hogy otthonról ünnepeljen, írja az MTI.

Május 1-je mondanivalója, igazsága azonban maibb, mint bármikor hinni lehetett volna. A járvány miatt először a "melósokat" bocsátották el, nem a főnököket, a fizikai munkások azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni. Azok a legkiszolgáltatottabbak, akik leginkább segítenek abban, hogy a hétköznapok élhetőek legyenek - mondta.     A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország 16 évvel ezelőtt, május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz (EU). A DK álláspontja nem változott, a magyaroknak és Magyarországnak az EU-ban van a helye - szögezte le.

A vírusnak nem kell útlevél és vízum, közösen kell elhárítani a veszélyt. A világ legtöbb nagy kockázata, a klímaválságtól, a terrorizmuson át a menekültválságig mind olyan kérdés, amelyben "együtt sikeresek leszünk, külön-külön csak bukdácsolni fogunk" - érvelt a politikus.

Nagyszerűnek nevezte, amikor egyes országok, köztük Magyarország is segít a többieknek. Hozzátette, ezzel együtt azt gondolja, ilyenkor nem vallás vagy nemzetiség alapján kell válogatni. "Segítsünk egymásnak, segítsünk önmaguknak, védjük az ország polgárait, védjünk meg mindenkit, akinek szüksége van erre" - mondta.

Úgy vélte, május 1. a közügyekről szól, és a magyarok számára most az a legfontosabb közügy, hogy mi történik a kormánnyal, az ellenzékkel, hogy hogyan készülnek a következő választásokra. Amennyiben a magyarok egy jobb, polgáribb életet akarnak, akkor új kormányt kell választaniuk, "ezzel a rezsimmel, amely magát Európa-ellenesnek, illiberálisnak tartja, nincs alku" - szögezte le.  Az ellenzék a tavaly októberi önkormányzati választáson megtanulta a leckét. Lehet, hogy az ellenzéki pártok az elmúlt egy-másfél évtizedben mást gondoltak az országról és egymásról, de a jelenről és a jövőről a lényegét tekintve azonosan gondolkoznak.

A választóik is azt akarják, hogy tegyék félre a múlt ellentéteit, a múlt vitáit és állapodjanak meg - hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint egységes ellenzéki alternatívát kell felmutatni és közösen kell indulni 2020-ban. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a haza azt követeli, hogy tegyék zárójelbe mindazt, ami elválasztja őket. Megérett a helyzet, hogy teljes összefogással, közös miniszterelnök-jelölttel, közös listával, 106 közös egyéni jelölttel vereséget mérjenek a Fideszre.

Karácsony: A járvány kiszorította a szakszervezeteket a Városház parkból is

Az idei május 1-je biztosan más lett volna, járvány nélkül is. Arra készültünk, hogy idén a Városháza parkba tették volna át a hagyományos május 1-jei ünnepüket azok a szakszervezetek, akik hagyományosan a Városligetben tartották a majálist. Onnan ugyanis fokozatosan kiszorították őket a kormányzati építkezések. Abban egyeztünk meg a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel, hogy idei évtől új helyet biztosítunk ennek a közös ünnepnek. Ez sajnos idén elmarad. Otthon ünnepel mindenki, mert ebben a helyzetben ez a helyes, írta a főpolgármester a közösségi oldalán.

De ettől ez a nap még a munka ünnepe. Emlékezzünk meg azokra a hősökre, akik – néha szó szerint – kiverekedték azokat a jogokat, amelyeket ma már gyakran természetesnek tartunk. De emlékezzünk a ma hőseire is, akik a mostani koronavírus közepette a frontvonalban veszik fel a küzdelmet! Gondozzák szeretteinket, gyógyítanak minket, működtetik a város, az országot. Köszönet érte! - tette hozzá.

MSZP: Küszöbön áll a nemzettragédia

"Május elseje 16 éve kettős ünnep, a munka ünnepe, és az európai Magyarország ünnepe"- ezzel kezdte beszédét Tóth Bertalan a Magyar Szocialista Párt elnöke. Tóth kiemelte, hogy az idei ünnepen különösen fontos a szolidaritás, mert szerinte szolidárisnak kell lennünk egymással a kizsákmányoló Orbán-kormánnyal szemben. 

A pártelnök szerint százezrek nélkülöznek Magyarországon a munka ünnepén, a kormány pedig nem biztosít megfelelő védőhálót, ami családi válsághoz, sőt, nemzettragédiához vezethet. Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy a probléma már a koronavírus járvány előtt is jelen volt, és a megfelelő szociális intézkedések nélkül a járvány csak tovább növelte azt. Emiatt a párt azt követeli, hogy a kormány hosszabbítsa meg az álláskeresési járadékot 9 hónapra, illetve az összegét is növelje. Az MSZP korengedményes nyugdíjba vonulást, a családi pótlék, gyed, gyes és az anyasági támogatás megduplázását kis kérte. Tóth ezen kívül felhozta az egészségügyi felszerelések és élelmiszerek hatósági árszabását, a közalkalmazottakat el kell látni a megfelelő védőfelszereléssel, és elbocsátási moratóriumot kell hirdetni a közszférában dolgozóknál.

Tóth Bertalan után a párt alelnöke, Komjáthi Imre is megszólalt. Szerinte idén sincs mit ünnepelni, mivel a kormány lábbal tiporja a munkavállalók jogait. Komjáthi számára az idei május elseje legfontosabb üzenete, hogy a munkavállalók és szakszervezetek ne engedjék, hogy megfosszák őket jogaiktól.

Jobbik: Biorobotok lettünk oberstrómanführerek számára

Mit ér a munkás, ha magyar? - tette fel a kérdést a Jobbik a munka ünnepén. A párt közleménye szerint a multik gyarmatává és a Fidesz újfeudális oligarcháinak tartományává züllesztett Magyarországon bizony keveset. Talán még soha nem voltak olyan aktuálisak Veres Péter majd évszázados szavai, mint manapság: "Dolgozunk barom módra, mások teszik el a hasznát."

A bérek és a munkakörülmények tekintetében uniós sereghajtóként kullog Magyarország, ami nem csoda, hiszen miközben stratégiai partnerséget ajánlottak a multinacionális cégeknek, addig stratégiai cselédséget kényszerítettek a magyar dolgozókra. Ahol a tőkevonzó képesség fő vezérelve a bérek alacsonyan tartása és a munkavállalói jogok megkurtítása, ott törvényszerű, hogy a multinacionális vállalatok globális értékláncainak alján reked a nemzetgazdaság, ott törvényszerű, hogy magyar munkavállalók tömegei süllyednek kizsigerelt bérrabszolga-létbe.

Az elmúlt ciklusokban a szociopata neoliberális dogma szellemében lefegyverezték a szakszervezeteket, a magyar munkavállalókat pedig feláldozták a tőkeérdekek oltárán, hogy olcsó bérrabszolgákat, engedelmes biorobotokat állítsanak elő a multik és a hazai Döbrögik, valamint Oberstrómanführerek számára - áll a Jobbik munkásnapi kiáltványában.

Momentum: Látványintézkedések helyett valódi segítséget!

A Momentum május elsején Magyarország európai hazatérését ünnepli - kezdte ünnepi videójában Fekete-Győr András, ettől függetlenül mégis a magyar dolgozókról és helyzetükről beszélt a közösségi oldalán. A Momentum elnöke szerint többre van szüksége a munkavállalóknak és munkanélkülieknek a látványintézkedésnél, valóban segítséget kéne nekik nyújtani, úgy mint Németországban és Franciaországban.

Fekete-Győr elmondta, hogy a különadók elbocsátásokhoz vezettek, a munkahelyvédelmi bértámogatás pedig nem védi meg a dolgozókat állásuk elvesztésétől. A Momentum több dolgot is javasolt a kormánynak, hogy mit kéne tenni: 100 ezer forint minimumjövedelmet, megduplázott családi pótlékot, hathavi álláskeresési járadékot.

Párbeszéd: Alapjövedelmet, most!

Ma hazánkban olyan kormány van, amely a válságra hivatkozva hatályon kívül helyezte a munka törvénykönyvét, és mindent a munkavállaló és a munkáltató közötti egyedi megállapodásokra bízna. A munkáltatók kétéves munkaidőkeretet vezethetnek be, és szabadság nélkül, szinte éjjel-nappal rabszolgaként dolgoztathatják a válság után a dolgozókat, írja a Párbeszéd május 1-jei közleményében.

A Párbeszéd azért választotta az alapjövedelmet a május elsejei konferenciája témájául, mert egyetértenek abban Ferenc pápával, hogy az alapjövedelemmel konkrétan elérhetővé válna azon „humanista ideál, hogy nincs munkás jogok nélkül”. A legfontosabb jogunk az élethez való jog, ennek egyik legfőbb garanciája pedig az alapjövedelem. Ez a koronavírus és a kormányzat embertelensége miatt terjedő, súlyos társadalmi válságban minden eddiginél világosabban látszik – tették hozzá a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad a hagyományos majális, a szakszervezetek ezért a közösségi médiában ünneplik meg a május 1-jét, írja az MTI a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szerdai bejelentése nyomán.

A közlemény szerint a SZEF, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közösen, Mi vagyunk május 1-je! Szolidaritás a válságban is című egész napos online rendezvényen ünnepli a munka ünnepét, amit a Facebookon lehet majd követni.