Május 4-től már nem csak sürgősségi ellátást végezhetnek a fogorvosok

2020.05.01. 11:37 Módosítva: 2020.05.01. 17:09

Egy új kormányrendeletnek köszönhetően május 4-től már nem csak sürgősségi ellátást végezhetnek a fogorvosok, írja a Hvg. Az újság megjegyzi, hogy Kásler Miklós új rendeletéből az nem derül ki egyértelműen, hogy ez vonatkozik-e Budapestre és Pest megyére, ahol egyelőre nem lazítanak a kijárási szigorításokon.

A járvány idején a legtöbb fogorvos bezárt, és kizárólag fog- vagy állkapocssérülés, gyulladás vagy foghúzás esetén lehetett fogorvoshoz menni. A rendelet szerint június 1-től már olyan szűrővizsgálatokat is végezhetnek, amelyek nem a koronavírussal kapcsolatosak.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy újranyithat a magánegészségügy, és négy lépésben megnyitják majd a közegészségügyet is, de ennek a részletei egyelőre ismeretlenek.

Frissítés:

Egy hozzánk eljutott miniszteri körlevélből az derül ki, hogy a fogászatokon minden aeroszol-képződéssel járó beavatkozást továbbra is a Covid-19 szempontjából magas kockázatúnak tartanak. Több fogorvos jelezte nekünk, hogy megkapta ezt a levelet, amely egyebek mellett a fogászati ellátás járvány alatti eljárásrendjének változását részletezi. 

Magas kockázatúnak számít minden olyan beavatkozás, amelynél mikromotort, ultrahangot vagy forgóeszközt használnak, és ez alapján a fogászati kezelések igen nagy része csak úgy hajtható végre, ha azt a SARS-CoV-2 vírus PCR-vizsgálata megelőzi.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász ezzel kapcsolatban megjegyezte lapunknak, hogy nem teljesen tiszta a levél szövegéből, kire vonatkozik a kötelezően előírt PCR-vizsgálat, hiszen a páciens éppen úgy megfertőzheti az orvost, mint fordítva, az orvos a páciensét. Továbbá az sem tisztázott, hogy alapellátás keretében ki állja a PCR-vizsgálat tetemes, 25 ezer forint körüli költségét.

A fogászatokon természetesen más előírásokat is be kell tartani, a dolgozóknak is védőfelszerelést kell használniuk, a betegek közt kötelező a másfél méteres távolság, és a rendelőbe belépés előtt hőmérsékletet kell mérni.