Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Maradnak az online misék, a megyéspüspökök maguk dönthetnek vidéken

DVAST20200426009
2020.05.01. 17:46

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés új szakaszába lépett az ország, így Budapesten és Pest megyén kívül vidéken mindenhol lazítanak a kijárási korlátozásokon. Megnyithatnak az üzletek, a kávézók és éttermek teraszai, az idősek bevásárlósávja viszont például megmarad.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az új helyzet miatt megújította korábbi, március 17-i rendelkezéseit: ebben még az állt, nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Az új közleményben arról írnak, hogy az új járványügyi szabályok mellett május 4-től új rendelkezéseket hoznak, pontosabban:

  • A templomok nyitva lesznek "a lelki feltöltődés és imádság" céljából, a megyéspüspökök a helyi körülmények és lehetőségek, illetve az egészségügyi előírások alapján döntenek majd
  • Budapesten a korábbi egyházi rendelkezések maradnak meg
  • Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg híveiktől azt kérik, továbbra is maradjanak otthon 
  • A vasárnapi szentmisén való részvétel alól továbbra is felmentést adnak, az egyéni vagy családos imádságra bátorítják híveiket
  • Az online misék és a közszolgálati tévé közvetítései továbbra is maradnak
  • Hatóságokkal való együttműködésre és az állam járványügyi rendelkezésekre kérnek mindenkit

Kivételt képez ez alól az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye,  közleményük alapján a nyilvános szentmisék a Főegyházmegye teljes területén továbbra sem lesznek megtartva, mivel a Budapestre és Pest megyére érvényes kijárási korlátozás a terület legnagyobb részét érinti.

Emellett arra kérik a plébániai és a szerzetesközösségeket, hogy továbbra is tartsák meg folyamatos imáikat a járvány érintettjeiért. A rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire vonatkozik. 

Gyakoroljuk továbbra is a nagylelkűség erényét és különösen is figyeljünk egymásra 

- zárják. A közlemény egészét az Esztergom-Budapesti Főházmegye is megosztotta, a teljes szöveget alább lehet elolvasni:

(Borítókép: Mihályi Miklós plébános misét tart az autójukban ülő híveknek az előszállási Kisboldogasszony-templom előtt 2020. április 26-án. A plébános húsvétvasárnap óta tart autós miséket. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)