Gyurcsány szerint a Fidesz ma ünnepet hazudva tort ült a köztársaság sírjánál a parlamentben

D MTZ20200502001
2020.05.02. 15:05

Ahogy arról beszámoltunk, az ellenzék nélkül emlékezett a rendszerváltásra az Országgyűlés ma, a megemlékezés a még előző héten kezdődött ülés zárónapja, amely délelőtt 11 órakor az államfő ünnepi beszédével kezdődött és egyetlen szavazással véget is ért. A képviselők Áder beszédét követően szavaztak ugyanis arról a politikai nyilatkozatról, amelynek egyik előterjesztője képviselőként Orbán Viktor miniszterelnök.

Délután sajtótájékoztatót tartott az évforduló megemlékezése kapcsán több ellenzéki párt is, köztük a Demokratikus Koalíció nevében Gyurcsány Ferenc is Göncz Árpád III. kerületi szobránál.

A mai napon az első szabadon megválasztott országgyűlésre emlékezünk, eközben a kormánytöbbség a rendszerváltás szimbolikus évfordulójára olyan ünnepi tanácskozást hívott össze, ami történelmi és politikai provokáció, mondta Gyurcsány, aki szerint 

"Az árulók és elárultak nem ünnepelhetnek együtt, mert az utóbbiak maguk is árulók lennének, mi pedig árulók nem leszünk!"

Az egykori miniszterelnök szerint "az különös történelmi és politikai fénytörést ad az eseményeknek, hogy a köztársaságnak hazudott önkényuralom köztársasági elnöknek hazudott bábja hajlandó részt venni ezen az ülésen, és ünnepinek csúfolt beszédet mond".

Áder pedig hazug és botrányos szerepet vállalt ezzel.

Gyurcsány szerint 30 évvel ezelőtt a maitól más világ reményeivel gyűltek össze a képviselők.

"Azok, akik most ünnepet hazudva tort ülnek a köztársaság sírjánál bent az országgyűlésben, mindent elvettek és mindent meghazudtak, meggyaláztak és elloptak, ami a rendszerváltozás lényege volt"

- mondta, és hozzátette, Orbánék véget vetettek "a nyugatos polgári demokráciának, az emberi méltóság tiszteletének a demokratikus jogállamnak, az elszámoltatható ellenőrzött kormányzatnak, a szociális felelősségnek a világgal, Európával való kooperáció szándékának".

"Szembenállásunk nem csak politikai, hanem történelmi"

- fogalmazott a DK elnöke, aki szerint:

miközben állítólag a rendszerváltozásra emlékeznek, és azt ünneplik, valójában a rendszerváltozás gyilkosai és tolvajai azok, akik leváltották a harmadik köztársaságot, meggyalázták a harmadik köztársaságot, és nem kiteljesítették az abban foglalt közös reményeket, hanem sutba vágták és egy új, illiberális rendszert építettek

Gyurcsány szerint "a nemzet részben alkotmányos részben történelmi és kulturális kategória, de egyiket sem Kövér Lászlóék írják, nem ők mondják meg, kik a nemzet tagjai, hanem részben a megcsalt, megszégyenített alaptörvénynek hívott alkotmányunk, részben pedig a közös kulturális és történelmi tradícióink".

"Azok, akik a pillanatnyi hatalmi többséget behelyettesítik a nemzet fogalmával, azokat bolsevikokat hívjuk. Itt bolsevikok állnak a nemzettel szemben"

- mondta, ez a többség pedig még csak nem is rendes, tiszta demokratikus feltételek közepette állt elő, hanem "hazugsággal, félrevezetéssel, állami propagandával és a más véleményt vallók megfélemlítésével".

Szerinte a köztársasági elnök ebben a helyzetben megsérti és meggyalázza alkotmányos szerepét: a nemzeti egység védelme a feladata és szótlan marad, miközben Kövér kitagadja a közös nemzetből több millió honfitársát.

A pandémia idején, amikor energiáink nagy részét a védekezés, az egymásra és magunkra figyelés köti le, "eközben nem múlik annak a küzdelemnek a szükségessége sem, ami történelmileg szembe állít bennünket Orbánnal és rendszerével" - fogalmazott.

A szabadság automatikusan nem teremt mindenki számára élhető rendet, csak lehetőséget biztosít, mondta, szerinte a nyomorúságban élő ember kenyeret kíván, és éppen ezért tartja az emberek nagy részét csapdában Orbánék rendszere, mert 

"Amíg reménytelenségben élsz, nem szabadságot kívánsz, hanem egyszerű életet"

- fogalmazott, és beszéde végén hozzátette: lesz még magyar köztársaság.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök képviselőtársaival beszélget az Országgyűlés ünnepi ülése előtt, 2020. május 2-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)