Szabadtéri istentiszteletet tartott egy református lelkész Budán

2020.05.03. 14:17 Módosítva: 2020.05.03. 15:09

Vasárnap reggel református istentiszteletet tartott Illés Dávid, a Budai Református Gyülekezet lelkésze az őrmezői P+R parkolóban, derül ki az MTI-n közölt fényképválogatásból.

A hívek autójukban ülve hallgathatták a szertartást. Előre kihelyezett dobozokkal még az adományozást is meg tudták oldani autójukban ülve.

Katolikus mise nem lesz szabadban

Május 5-től újra nyilvánossá válnak a szentmisék a szentkúti bazilikában, azonban a váci püspök korábbi rendelkezését módosítva május 10-től mégsem lehetséges szabadtéri miséket rendezni a nemzeti kegyhelyen, adta hírül a szentkut.hu.

Mátraverebély-Szentkút a honlapján szombaton még azt jelentette be, hogy jövő vasárnaptól lehet szabadtéri miséket tartani, de a váci püspök azóta módosította a korábbi rendelkezését és 

 a szabadtéri szentmisék megtartását egyelőre sehol sem engedélyezi. 

A váci egyházmegye Pest megyén kívüli területein (pl. Szentkúton) ugyanakkor a templomban tarthatók szentmisék hétköznap és vasárnap is. A misék megtartásához a következő feltételeknek kell teljesülnie: 

  • padonként egy ember ülhet le,
  • nem ülhetnek közvetlenül egymás mögé a hívek,
  • szájmaszkot kell használniuk,
  • a békeköszöntésnél a kézfogás továbbra sem lehetséges,
  • csak kézbe áldozás lehetséges, a áldoztatás előtt és után az áldoztatónak fertőtlenítenie kell a kezét,
  • csak 65 év alattiak vehetnek részt a miséken.

Mátraverebély-Szentkúton a vasárnapi misék időpontja szokás szerint 9.00 és 11.00 óra, a szentséges litániák pedig 10.30 órától kezdődnek a templomban. A hétköznapi misék és a zsolozsmák már május 5-én, keddtől nyilvánosak a templomban.