Politikai nyilatkozatban utasítaná el a KDNP az isztambuli egyezmény ratifikációját

2020.05.04. 12:53

Politikai nyilatkozatot terjesztett be hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. A KDNP szerint ugyanis az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője az MTI-nek a politikai nyilatkozatot magyarázva elmondta: a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és, fogalmazott, ezzel együtt

a romboló genderszemlélet

bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra menedékjog nemi alapon történő biztosítását. Meglátásuk szerint az egyezmény felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába, ezért sem tudják ezt támogatni. Nacsa szerint a parlament és a kormány által eddig meghozott döntések és jogszabályok széles körű védelmet biztosítanak az érintetteknek, ideértve a szigorú fellépést a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen. 

Jelezte: az egyezmény azon pontjai, melyekre maguk is értékként tekintenek – különösen a gyermekek védelme és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés –, jelenleg is része a magyar jogrendszernek. Így kimondható, hogy az egyezmény ideológiai követelések nélküli részei már biztosítottak Magyarországon - mondta.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője is hasonlóakról beszélt, hozzátéve, hogy

álláspontjuk szerint a ratifikáció melletti kampányolás félrevezetés. Hozzátette: az isztambuli egyezmény életbe lépése előtt egy évvel a Fidesz-KDNP volt az, amely 2013-ban az új büntető törvénykönyvben önálló büntetőjogi tényállássá tette a kapcsolati erőszakot.

Juhász szerint a magyar kormány a zéró tolerancia jegyében következetes jogalkotással törekszik arra, hogy Magyarországon minél kevesebb nőnek kelljen bántalmazást elszenvednie. A kormány jogalkotási munkájában ez a célkitűzés folyamatosan megjelenik és érvényesül – mondta.

A magyar kormány azért nem támogatja az isztambuli egyezmény ratifikációját, mert egyes rendelkezései ellentétesek a kormány migrációs politikájával. Nem kívánják a nemzeti jog részévé tenni a társadalmi nem fogalmát, sem az egyezmény genderideológiáját, és nem kívánják legalizálni az illegális migrációt - fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Ezért határozott igent mondanak a nők védelmére és határozott nemet a genderideológiára, és az illegális migrációra - mondta Juhász Hajnalka. Hozzátette, felkérik a parlamenti frakciókat, hogy szavazatukkal támogassák a politikai nyilatkozatot az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról.

Több, mint árulás.

– ezt Szél Benadett, az LMP egykori társelnöke írta a Facebookon a KDNP járványhelyzet alatt benyújtott politikai nyilatkozatáról, mely egyébként alábbi címet kapta:

A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról

„Azt mondjuk nem értem, hogy milyen csatlakozás elutasításáról beszélnek most, amikor 2014-ben csatlakoztunk az egyezményhez, gondolom a ratifikációra céloznak — ezt sajnos nem tudtam tisztázni, mert szokás szerint nem kaptam szót" – írja Szél, hozzátéve, hogy már a benyújtás sem volt szokványos. A javaslat vitája holnap lesz, zárószavazás pedig kedden várható, tette hozzá a képviselő.  

Reagált a KDNP politikai nyilatkozatára Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője is. Facebook-videójában többek között azt mondta: a járványhelyzet alatt minden napra jut egy-egy olyan rendelkezés, határozat, ami a koronavírus-járvány szempontjából teljesen felesleges. „Egyetlen egy értelme van: az, hogy a Fidesz bebetonozhassa a hatalmát, és a saját idejétmúlt, ósdi szemléletét arról, hogy hogyan is kellene élni ebben az országban."

A járvány miatt a világon mindenhol tombol a családon belüli erőszak. Ez alól Magyarország sem kivétel. A kormánypártoknak azonban még ilyenkor is fontosabbak a politikai játszmák. Most épp az, hogy a veszélyhelyzet alatt megakadályozzák az Isztambuli Egyezmény ajánlásainak törvénybe iktatását 

– fogalmazott Dobrev Klára.