Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Sokak szerint könnyű volt a magyarérettségi

Percről percre tudósítás a 2020-as, a koronavírus miatt speciális érettségi első napjáról

Vége
IMG 20200504 121632

A legfontosabbak

Index
2020.05.04. 13:54

Összefoglaló

Ön is érintett? írja meg tapasztalatait az ugyelet+erettsegi@mail.index.hu emailcímre!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hétfőn rendezték a magyarérettségit, amihez hasonló a háború óta nem volt, annyi speciális intézkedést kellett hozni a koronavírus-járvány miatt. 

  Magán a vizsgán a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók. A második részben egy Fekete István-novellát, egy Arany János- és egy Tóth Árpád-költeményt is kaptak. 

  Az Index több budapesti helyszínen, valamint Pécsen és Salgótarjánban is ott volt, hogy az érettségizőket kérdezze a vizsgára való felkészülésről járvány idején, valamint magáról a magyarérettségiről. 

  A legtöbben alkalmazkodtak a távoktatás sajátosságaihoz, bár előfordultak fennakadások. Sokan beszéltek arról, hogy online tartották a kapcsolatot az osztálytársaikkal, és közösen is készültek, például Messengeren vagy Skype-on. A vizsga napján igyekeztek betartani a járvány miatti óvintézkedéseket, és tartották a megfelelő távolságot, de több helyszínen is rendőrök járőröztek, és ha kellett, figyelmeztették a diákokat, hogy ne csoportosuljanak. Készültek az intézmények is: egyes iskolákba csak kézfertőtlenítés után mehettek be a diákok, vagy éppen külön bejáratuk volt az oktatóknak és az érettségizőknek. 

  Az érettségivel kapcsolatban többen elmondták, hogy könnyűnek találták, mintha egy magyardolgozatot írtak volna, a legnépszerűbb feladat pedig a novellaelemzés volt. A többség a vizsga után sietett haza, hogy készüljön a matekérettségire vagy csak kialudja magát.

 • A hármas metrón szellősen ültek emberek, a Nyugatin sem látni nyomát fél órával azután, hogy a magyar írásbelik hivatalosan is véget értek. Úgy tűnik, nem csak a berzsenyisek többségét hozták-vitték autóval, valószínűleg sokan igyekeztek tömegközlekedés nélkül megoldani ma azt, hogy az érettségizők eljussanak az iskolákba.

 • Salgótarjánban mától kinyithatnak a kávézók, éttermek, sok helyen már reggel kipakolták az asztalokat, székeket a teraszra. Az érettségizők nagy része viszont inkább hazaindul a vizsga után, van, aki a holnapi matekra készül, más a mumusnak nevezett történelemre olvas át pár fejezetet a tankkönyvből. Már csak elvétve látni ünneplő ruhás diákot a város központjában.

 • Rákóczibányáról érkezett érettségizni Petra, reggel autóval hozták, most busszal megy haza. A kesztyű még rajta van, a maszkot már levette a pályaudvaron. 15 km-re van a faluja, úgy tudja, idén ő az egyedüli érettségiző onnan. Korábban már a cukrász szakmát megszerezte, pár nap múlva az érettségin is túl lesz.

 • Szarka Zsomborék egyébként hetente egyszer biztosan találkoztak a baráti társasággal, a veszélyhelyzet kihirdetése óta legfeljebb online kocsmáznak. „Hiányzik, persze, hogy hiányzik, hat négyzetméteren élek!” – mondta a végzős diák. Tervezték, hogy nyáron közösen elutaznak, erről még nem mondtak le. Közben a gimnázium környéke kezd teljesen elcsendesedni. Az utolsó diákok is elköszöntek egymástól. Holnap a matekérettségivel folytatják.

   

 • Fél kettő fele 10-12 érettségiző lehet a salgótarjáni buszállomáson, az imént szállt fel például egy fiú a Bátonyterenye felé induló buszra. Már messziről ki lehet szúrni az érettségizőket az ünneplő ruhájukról, a legtöbben telefonálnak és beszélgetnek. Az iskolák környéke itt is lassan kiürül.

 • A Berzsenyi környéke teljesen elcsendesedett, csak egy lány vár még a barátjára, aki extra időt kapott a vizsga megírására. Bár a legtöbb diákot szülők várták és vitték haza autóval, ennél a giminél egyáltalán nem volt nagy tömeg a vizsga vége után sem.

 • Szarka Zsombornak gyerekkorában folyamatosan be volt gyulladva a füle, ezért sokáig nagyon rosszul hallott, emiatt lassabban is olvas. Ő is azok közé tartozik, akik az érettségin pluszidőt kaptak a feladatok megoldására. Az első részt 20 perccel, a másodikat pedig 40 perccel írhatta tovább. Zsombor azt mondta, hogy a 20 percre nagy szüksége volt, de a plusz 40 percet nem kellett felhasználnia.

 • A berzsenyisek többsége az Indexnek azt mondta: komolyan veszik a koronavírust. Tudják, hogy teljesen nem lehet kivédeni a megfertőződés veszélyét, de azt mondják, addig, amíg a saját iskolájukban vizsgáznak, nem aggódnak. Az iskolájukat és az osztálytársaikat ismerik, ott biztosak abban, hogy az elmúlt hetek korlátozásait betartották az emberek. „Az emelt írásbeli már más tészta” – mondta például Zsombor, aki ha hazaér, a kertben fog segíteni a szüleinek. Azt mondja, mivel vidéki, mást most úgyse tud csinálni.

 • A belvárosban több kört is tett ugyanaz a rendőrautó, igaz, nem álltak meg, hogy rászóljanak az 5-8 fős diákcsoportokra. Az érettségi végeztével a Széchenyi téren és a környékén feltűnően sok öltönyös és szoknyás fiatal beszélget. Olyan is van, aki csak átkiált a túloldalra:

  Hogy ment Bandi?

 • Levente és Csongor, akikkel már reggel is beszélgettünk, csak egy óra után végeztek, vagyis kihasználták a rendelkezésükre álló időt. „Nem vagyok biztos helyesíró, muszáj volt átolvasni egyszer mindent, miután végeztem” – mondta Csongor, aki használta a helyesírási szótárt, ezért kesztyűt is kellett húznia. Azt mondja, az nagyon kényelmetlen volt, még jó, hogy nem kellett végig kesztyűben lenni. 

  Jó volt, az is, hogy sportról kellett érvelést írni, mondják a srácok. Levente szerint nem volt nehezebb a feladatsor, mint amire számítottak; ha hazaértek, még erős matekozás jön, mert mindketten emeltet írnak holnap.

 • Az érettséginek hivatalosan vége, páran még csak most jönnek ki az épületből, de sokan az iskola előtti padokon cigiznek, és energiaitallal oldják a feszültséget, miközben a tapasztalataikat osztják meg egymással. 

 • A pécsi Ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumban az érettségizők most kapták meg a ballagási batyujukat és a virágot, egy fehér rózsát. Az iskola előtt többen a tarisznyával a kezükben vitatták meg, kinek hogy sikerült a mai vizsga, de voltak, akik egy kicsit odébb cigiztek. Egy ilyen dohányzó csoportot kérdeztem arról, milyen volt az írásbeli, sajnálják-e, hogy így kapják meg a ballagási ajándékokat, illetve hogy nem gond-e, hogy a gimi bejáratától nem messze füstölnek.

  „Most már nincs jogviszonyunk az iskolával” – válaszolták. A ballagás náluk is virtuálisan zajlott, videót kaptak róla. Nem tűnt úgy, hogy fájlalnák, hogy elmaradt az egész. 

  Én mindig elájulok vagy rosszul leszek a ballagásokon, úgyhogy nem baj, hogy nem volt

  – mondta az egyik fiú. A magyarérettségivel kapcsolatban ők is nehezebbre számítottak, és hasonlóan a korábbi megszólalókhoz, mindhárman a novellaelemzést választották.

 • Sokaknak ez a tervük a magyar érettségi után. Az izgalom és a stressz miatt ugyanis a kelleténél kevesebbet pihentek a múlt éjszaka. Továbbra is az az általános tapasztalat, hogy a feladatsor nem volt nehéz. Itt a diákok nagy részében egyáltalán nem merült fel, hogy halasztják az érettségit. “Jobb ezen túl lenni! Csak időt vesztettünk volna, főleg azok, akik tovább akarnak tanulni” - mondta Szabados Szabina. Ő a Budapesti Gazdasági Egyetemre jelentkezett, csütörtökön angolból tesz emelt színű érettségit.

 • "Akkor este tea?" - kérdezte búcsúzóul egy osztálytársát hazaindulás előtt az egyik berzsenyis végzős. A valakiről megtudtuk, hogy vicces módon Teának hívják, és azt is elmesélte, hogy néhányan videócsetes, ázsiai típusú, szálas teás teaszertartásokkal szoktak relaxálni ezekben a stesszes időkben. Inkább vizsga előtti feszültségoldásra jó a teázás, de most, hogy mást úgyse lehet csinálni, jobb híján ez lesz a levezetés is.

 • Nagyon zavaró volt, hogy összevissza járkáltak a felügyelő tanárok, mesélik többen a salgótarjáni Táncsics Szakgimnázium előtt. Óránként váltották a tanárok, így sok volt a jövés-menés az érettségizők szerint. Azt mondják, náluk sokan viseltek maszkot írás közben is, bár ezt nem tették kötelezővé. Én levettem, mert nagyon rossz volt abban ülni, mondja egy végzős.

  Közben többekért megérkeznek a szülők autóval. Salgótarjánba sokan járnak a környező falvakból is, jó pár diák autóval érkezett az érettségire.

 • Négypercenként engedték ki a termekből diákokat a salgótarjáni Táncsics Mihály Szakgimnáziumban. Összefutottunk egy csoporttal, ők korábban befejezték. Azt mesélik, a tanárokon volt kesztyű és maszk, a diákoknak a termekben ez nem volt kötelező. A feladatlapokat egy borítékba zárva kellett leadni. Novellaelemzést írtak, az tűnt ugyanis legkönnyebbnek.

 • Másodszor járt járőrkocsi dél óta a Berzsenyi előtti kisutcában. Ezúttal a rendőrök lassítottak, és a lehúzott ablak mögül szigorúan méregették a vizsga után a bejárat környékén beszélgető végzősöket. A diákok egyből arról beszélnek, hogy vajon megvan-e mindenki között a másfél méter, meg arról, hogy „na, most lesz vége a bulinak”. A járőrök viszont nem szálltak ki, nem is szóltak rá senkire, csak továbbhajtottak.

  A beszélgetés közben igyekszenek messzebb állni egymástól a most írásbelizett srácok, de azért láttam örömteli összeölelkezéseket is.

 • Fura ez a típusú találkozás – mesélte Máté a Berzsenyi bejáratánál a vizsga után arról, hogy milyen volt újra látni az osztálytársait. Ehhez Szofi azt is hozzátette, hogy minden nap videócseteltek eddig is, de azért jobb élőben beszélni.  Ők a koronavírussal kapcsolatban összezavarodottnak tűntek. 

  „Én itt találkozom másokkal, aztán hazamegyek a szüleimhez, akik meg a nagyszüleimnek vásárolnak be, nem tudom, hogy lehet ezt megoldani” – mondta Szofi, aki annyira komolyan vette eddig a korlátozásokat, hogy amióta bezártak az iskolák, még a kertből sem lépett ki otthon. 

  Eddig ment, hogy ezt nem kéne, azt nem kéne, aztán úgy jössz ide, hogy semmi értelme nem volt az eddigieknek

  – így érzi magát Máté, aki Szofihoz hasonlóan ügyelt arra a vizsga előtt, hogy tényleg minimálisra csökkentse a személyes kontaktusok számát.

 • A szintén leőweys Réka szerint furcsa volt visszajönni az iskolába, viszont nem érezte nehéznek az érettségit. 

  Most jobban tudtam koncentrálni, mint otthon a korábbi feladatsorok megírása közben

  – mondta. Réka az első feladatsorban a hivatalos levelet választotta, a másodikban pedig a többiekhez hasonlóan a novellaelemzést. Ő sem olvasta el a verseket, hanem egyből a novellával kezdte. Elmondta, hogy nyolcan írták egy teremben az érettségit, ha mosdóba kellett menni, nem adták be a feladatsort, a tanárokkal pedig szinte egyáltalán nem érintkeztek. Réka alapvetően jó érzéssel jött ki a magyarról, és úgy tervezi, otthon még matekozik egy kicsit.

 • Az Óbudai Gimnáziumban évtizedes hagyomány, hogy a lányok matrózblúzban érettségiznek, de az igazgató a járványra való tekintettel erre most nem kötelezte a tanulókat. Zsófi és Luca ettől függetlenül mégis úgy döntött, matrózblúzban vizsgáznak. „Ha már egy ilyen rendhagyó helyzet van, legalább ez ne legyen rendhagyó” – mondta Zsófi. Mindketten szeretnének tovább tanulni. Luca az orvosira menne, Zsófi pszichológiát tanulna.

 • Megérkeztek a rendőrök is, a sarkon felügyelik a rendet. Egyelőre itt nem alakult ki csoportosulás az iskola előtt, sokan inkább hazamennek. Milán is könnyűnek érezte a magyarérettségit, ő mű-összehasonlítást írt. Azt sajnálja, hogy a helyesírás és a külalak miatt is levonhatnak pontokat, az nem az erőssége. Debrecenben készül továbbtanulni, reméli, meglesz a 400 pont.

 • Aki már végzett, az az épület előtt várja az osztálytársakat Óbudán. Többen is azt mondták, hogy a 11.-es diákoknak nehezebb lesz, mert ők a járvány miatt nem tudtak úgy haladni a tananyaggal, ahogy kellett volna. 

  Szóba került, hogy elmaradtak a szerenádok, a ballagás és a bankettet sem tarthatják majd meg. “Rossz érzés volt, hogy nem ballaghattunk el. Tulajdonképpen el is felejtettem, hogy már nem vagyok középiskolás”, mondta egyikőjük. Azzal viszont mindannyian egyetértettek, hogy jobb, hogy nem a szalagavató bál maradt el.

 • „Szürreális volt, hogy a hátsó bejáraton jöttem be reggel, azt se tudtam, hol van a hátsó bejárat” – mondta a berzsenyis Ádám, akit édesanyja autóval vitt haza a vizsga után.

  Egyre több a berzsenyis a gimi előtt, nagyobb körben egymástól távolabb főleg arról beszélgetnek, hogy kinek hogy mentek a feladatok, és hogy mi lesz ezután a többi írásbelin, de a koronavírus is szóba került. „Nem ismertem a felügyelő tanárnőt, jó fej volt, de hatvanasnak tűnt, és látszott rajta, hogy félt” – mondta valaki.

 • A takarítónők nyitották és zárták a mosdó ajtaját, amikor kikéredzkedtem vécére, meséli Dorián, ahogy kiér a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumból. Nagyon szigorú szabályok voltak az iskolában, több méter távol voltak egymástól a teremben a padok, de bent le lehetett venni a maszkot írás közben, viszont senkivel nem lehetett beszélgetni. Az érvelés tetszett neki a legjobban, mert azzal tudott azonosulni, ő is régóta sportol. Azt meséli, nehezen alszik, mióta egész nap otthon kell ülnie, nagyon sokat játszik számítógépen, és teljesen felborult a napi rendje.

  Egyre többen jönnek ki a salgótarjáni gimnáziumból. Judit emelt szinten érettségizett, Márai nehéz volt, mondja, mert nem sokat foglalkoztak vele órán.

 • A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumból dél után kezdtek el kifelé szállingózni a diákok. Bálint és Levente majdnem ugyanakkor jöttek ki, és hasonlóan ítélték meg a magyar feladatsort. Bálint nehezebbre számított, szerinte erős négyest írt.

  Levente is könnyűnek érezte az érettségit. Az első fordulóban az érvelést választotta, a második feladatsornál mindkét fiú a novellaelemzés mellett döntött. Levente el sem olvasta a verseket, szerinte ugyanis az összehasonlító elemzésébe könnyen belebonyolódik az ember.

 • Ötpercenként engedtek be a végzősöket reggel a Berzsenyibe, ezzel is minimalizálták, hogy mennyit találkozhatnak, de teremben már ugyanolyan volt a kijövők szerint, mint máskor lett volna, igaz nincs összehasonlítási alapjuk. Dani novellát elemzett, mert azt könnyebb egy meglévő séma alapján megírni, valaki közben az ajtóból kiabál neki viccesen, hogy épp most írt egy 100 százalékos magyart. 

  Felvételizünk is, de az nem olyan biztos, mint az, hogy vége legyen - Samu így magyarázta azt, hogy miért döntött amellett, hogy nem vár őszig.  Feltörte a sarkamat, holnap tuti nem ezt veszem fel - ezt pedig Bálint mondta az öltönyhöz felhúzott ünneplős cipőjére, miután kijött. Azt is hozzátette, hogy holnap biztos hogy ennyire már nem öltözik ki.

 • Kérészi Botond is túl van a magyarérettségin, érvelést és novellaelemzést választott. Azt mondja, miután megtudta, hogy nem lesz szóbeli vizsga, már nem is tanult annyit, szerinte az írásbelin amúgy is jobban mérik a tudást. Ő egyébként holnap matekból emelt szinten érettségizik, a Budapesti Műszaki Egyetemre szeretne bekerülni, programozó informatika szakra.

 • Nem érezte különlegesnek a vizsgát az óvintézkedések ellenére sem Zsombor. Pedig a járvány miatt minden ajtó nyitva volt, egyetlen kilincshez sem kellett hozzáérnie, sőt a bejáratnál reggel mindenkit fertőtlenítettek is. Azt mondta, aki szeretett volna, az maszkban volt, volt is olyan osztálytársa, akinek ez biztonságérzetet adott.

  "Én levettem, mikor írtunk, hogy ne párásodjon be a szemüvegem" - tette hozzá. Kesztyűt a helyszínen biztosítottak, de azt csak az vette fel, aki használta a helyesírási szótárt. Zsombor biológia szakon szeretne továbbtanulni.

 • Az Óbudai Gimnáziumból most kezdenek kifelé szállingózni a diákok. Elsőként Bokor Jónás és Vincze Noémi jött ki az épületből, mindketten úgy érezték, egyszerű volt a feladatsor, „olyan volt, mintha egy sima magyardolgozatot írtunk volna.” Mindketten a novellaelemzést választották, Noémi ezután hivatalos levelet írt, Jónás pedig az érvelést választotta. Kicsit most megkönnyebbültek, „főleg azért, mert tudom, hogy ezzel befejeztem, hiszen nem lesz szóbeli”, mondta Noémi.

  Az iskola még múlt csütörtökön a terembeosztással együtt egy kétoldalas szabályzatot is küldött a diákoknak biztonsági intézkedésekről. Hétfőn a tanulókra volt bízva, hogy a vizsga alatt viselik-e a maszkot és a gumikesztyűt. Ha viszont gumikesztyű nélkül elvették a közös helyesírási szótárt, azt már nem tehették vissza. Kifelé jövet pedig fertőtlenítették őket.