Rétvári: Minden diákot fel fognak venni a szentesi gimnáziumba

2020.05.04. 17:06

"Minden diákot föl fognak venni, minden diák folytatni tudja majd a tanulmányait", erről pedig már az érintetteket is értesítették, mondta Rétvári Bence államtitkár, miután az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a parlament azonnali kérdések órájában arról kérdezte hétfőn, hogy fordulhatott elő, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerület utólag csökkentette a szentesi gimnáziumba felvettek számát.

Rétvári szerint azt jogszabályok rögzítik, hogyan zajlik egy felvétel, de "az állam gondoskodik arról, hogy minden diák számára az ország minden részén az oktatást, nevelést biztosítani tudják".

Kunhalmi ezután azt kérdezte, miért kell annak a gyereknek még egyszer felvételiznie, aki egyszer már felvételizett, és lesz-e ennek a történetnek felelőse a tankerület vezetője vagy a Klik vezetőjének személyében?

Rétvári minderre úgy válaszolt, a pótfelvételi egy eljárás, nem pedig vizsga, nem kell vizsgát tenniük. Rétvári szerint valóban volt egyeztetés arról, hogy a diákoknak a legjobb megoldás megszülessen, ami pedig "végeredményként kijött, az a diákok érdekeit szem előtt tartja".

A diákoknak tehát nem kell vizsgát tenniük, hanem póteljárásban iratkozhatnak be

- állítja az államtitkár. "A rendszer jól működött", nyugtázta az egészet Rétvári.

Az Index számolt be először arról, hogy a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot is arról értesítettek volna pár napon belül, hogy

MÉGSEM NYERTEK FELVÉTELT AZ ISKOLÁBA.

A Szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a 

A KÖVETKEZŐ TANÉVBEN A TERVEZETT ÖT OSZTÁLY HELYETT CSAK HÁROM INDULHATOTT VOLNA EL A TANKERÜLETI VEZETŐ DÖNTÉSE ALAPJÁN.

Az iskola országos hírű irodalmi-drámai-média tagozatán a március 12-én kihirdetett eredmények alapján összesen 28 gyerek tanulhatott volna szeptembertől, a döntés után azonban csak 17 diákkal indult volna el a tanév.

Az utasítás érintette a Makói József Attila Gimnáziumot és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumot is. Ezekben a középiskolákban három helyett csak két osztály indulhat el ősszel.

A döntéssel kapcsolatban még szerdán megkerestük a Klebelsberg Központont, de kérdéseinkre nem reagáltak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azonban kritizálta a döntést. Gulyás úgy fogalmazott, hogy

 világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. Hogy milyen szakmai kereteket kell megállapítani, ezeket előzetesen kell meghatározni, szakmai kritériumok, utólagosan nem lehet megváltoztatni.

Kijelentése után a Klik délutánra – igaz, nem mindenhol – visszavonta a korábbi utasítást. hódpress.hu helyi hírportálnak a szentesi gimnázium igazgatója, Tóth Tamás is megerősítette a létszámvágás visszavonásának hírét, a tervezett létszámmal indul az új évfolyam. 

INDUL, DE CSAK AKKOR, HA AZ ÉRINTETT DIÁKOK PÓTFELVÉTELIZNEK.

Ezt csütörtökön délután Farkas Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője jelentette be  Facebook-oldalán. 

Egyeztetésünk után engedélyezte a pótfelvételi eljárás elindítását a hódmezővásárhelyi tankerületi központ a szentesi és a csongrádi gimnáziummal kapcsolatosan. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a pótfelvételi eljárás után az eredetileg tervezett létszámmal induljon a következő tanév szeptemberben, amennyiben sikeres pótfelvételi vizsgát tesznek a tanulók

– írta képviselő. Erre reagált most úgy Rétvári Bence, hogy a pótfelvételi nem egy vizsga, hanem egy eljárás.