Gyurcsány: Náci, sztálinista időket idéz Kövér László megszólalása

2020.05.04. 14:03

Gyurcsány Ferenc (DK) „a kormánypárt egyik legbefolyásosabb pártjához tartozó politikusának megjegyzéseire”, tehát Kövér László házelnök korábbi megszólalásaira tért ki napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

Nem ismerek a könyvtárirodalomból egyetlen olyan meghatározást sem, ami kormánypárti politikus kezébe adná annak lehetőségét, hogy meghatározza, ki a magyar nemzet része

– kezdte Gyurcsány a reagálását Kövér Lászlóra, aki a koronavírus-törvénnyel kapcsolatban legtöbbet emlegetett kifogást – miszerint az nem határozza meg a kormánynak biztosított rendkívüli jogkörök időbeli korlátját – azzal „cáfolja”, hogy a nemzetközi kifogás és a hazai ellenzéki bírálat „egy és ugyanaz”, méghozzá nem azért, mert a jogállam szempontjából egyféleképpen lehet olvasni a törvényt, hanem azért, mert

magyarországi balliberális ellenzék a globalista, nemzetellenes hálózat része, a nyugat-európai véleményformálók az ő szándékosan téves információikra, rágalmaikra alapozzák a maguk propaganda-hadjáratát.

Azaz:

Ez az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem ennek a világelitnek a komprádor alakulata.

És ilyen értelemben semmiben sem különböznek Rákosi Mátyástól vagy Gerő Ernőtől [érdekes, hogy Kövér egy tipikus kommunista kifejezéssel kommunistázik, a „komprádor burzsoázia” ugyanis a marxizáló terminológiában a külföldi nagytőke és a helyi piac között közvetítő réteget jelenti], csak éppen nem a spanyol polgárháborúból és Moszkvából, „hanem a tengerentúlról, egy kis ugandai vagy afganisztáni gyakorlatozást követően” térnek haza.

Gyurcsány a parlamentben azt mondta,

mindez a náci, de inkább a sztálinista időket hozza vissza, ha valaki így beszél. 

A DK-s politikus arra is reagált, hogy Kövér László azt mondta, „szánalommal tekint azokra a politikusokra, akiknek személyi száma 2-essel kezdődik”, ezzel pedig Gyurcsány szerint Kövér a nőkre utalt. 

Ezzel a házelnök olyan világképet mutat Gyurcsány szerint, ami „élesen szemben áll azzal, amit mi gondolunk”.

Álljanak oda édesanyjuk, feleségeik, lányaik elé, és mondják meg nekik, hogy ti kisebbrendűek vagytok

– javasolta Gyurcsány a kormánynak.

Majd azt kérte a parlament tagjaitól, ne álljanak fel, amikor Kövér László belép a terembe, mert nem érdemli meg a tiszteletet. 

Dömötör Csaba államtitkár reagálásában a tíz évvel ezelőtti időkről beszélt, hogy Gyurcsányék voltak azok, akik a saját népükre gumilövedékkel lőttek, ezzel mindent elmondtak arról, mit gondolnak a demokráciáról, valamint felemlegette az őszödi beszédet is. Majd megvédte Kövért, szerinte nem a nőkről beszélt, hanem „az egyes képviselőkről”, akik kiabálnak a parlamentben, sípolnak. „Méltatlan férfihoz, méltatlan nőhöz, méltatlan bármilyen közfeladatot ellátó rendszerhez” – mondta Dömötör.