Ellenzék: Az a kormány termelési riportja, hogy honnan hány millió védőfelszerelés jött

2020.05.04. 13:37

Továbbra is a világjárvány határozza meg a politikai közbeszédet és a mindennapjainkat is, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt a parlamentben hétfőn. A politikus szerint folyamatosan zajlik a vita a lazító intézkedésekről, de mindenki törekszik arra, hogy egyensúlyt teremtsen az egészségügyi védekezés és a gazdaság újraindítása között.

Semmi sem lesz ugyanolyan világgazdasági szempontból a járvány után, mint előtte

– mondta Szijjártó. Az elmúlt egy hétben 32 repülőgéppel Kínából és 10 kamionnal Európa különböző repülőtereiről érkeztek védőfelszerelések, így:

  • 17 000 506 ezer maszk maszk jött a múlt héten, további 69 ezret várnak, így már majdnem 100 millió van belőlük az országban;
  • 620 lélegeztetőgép érkezett;
  • 526 000 vírusteszt jött az elmúlt héten, számuk így eléri a 2,5 milliót összesen;
  • 16 millió kesztyű és izolációs köpeny érkezett, a számuk elérte az 56 milliót összesen;
  • 850 ezer gyógyszer is érkezett.

Szijjártó szerint a Kínából érkezett védőfelszerelések mindegyike megfelel a szabványoknak, felhasználhatók a vírusvédekezésben. A szállítások a héten folytatódnak, fejezte be felszólalását a miniszter.

Ellenzék: Ez egy termelési riport 

Előbb Arató Gergely (DK) reagált Szijjártó felszólalására. A politikus továbbra is felesleges kockázatnak tartja, hogy most tartanak érettségit – szerinte „meg nem fontolt, felesleges” lépés ez –, de most már drukkol az érettségizőknek.

A hétfőn indult nagyobb tesztelésre úgy reagált, nagyon helyes, hogy most elkezdik, de a jogi megvalósítás „csapnivaló és ostoba”. A politikus ezekre a kérdésekre várja a választ: mi a logika abban, hogy Pest megyében fenntartják a korlátozásokat, de a szintén súlyos helyzetű Fejér megyében nem? Miért nem mehetnek a budapestiek vidékre, ha közben a vidékiek feljöhetnek Pestre? Arató szerint a kormánynak a Semmelweis Egyetemmel van gondja, amely megvizsgálta a maszkokat, és azt mondta, nem jók. 

Keresztes László Lóránt (LMP) szintén nem érti az összefüggést aközött, hogy május 3-ra jósolták a járvány tetőzését, de a lazítások egy nappal később már el is kezdődnek. 

Lukács László György (Jobbik) beszédében azt mondta, nem a plakátokat kéne eljuttatni minden városba, hanem a maszkokat, amiket kötelezően viselni kell a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban.

„De csináljanak egy olyan alrovatot a termelési riportban”, hogy a maszkokból mennyit nem lehet felhasználni az egészségügyben

– reagált arra Lukács, hogy a repülőgépeken érkezett felszerelésekre az volt írva, nem egészségügyi felhasználásra valók. Arra is választ vár, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter miért csak három nap felkészülést ad a kórházaknak az újranyitásra, miután korábban bezáratta őket.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt rótta fel Orbán Viktornak, hogy 42 napja nem jött be napirend előtti felszólalást tartani, csak a Facebookra tölt fel félperces videókat. Ezután arról beszélt, miért nem osztottak szét maszkokat például az érettségizők között, a Klik nem fog tudni adni mindenkinek. 

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a portyázóknak és fürkészeknek jobban oda kell figyelniük, de választ vár arra, hogy „a sok százmilliárd forint” tételesen miből áll: mennyiből vásároltak maszkot, kesztyűt, hiszen közpénzből, az adófizetők pénzéből veszik azokat.