Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Az enyhítések ellenére vidéken is marad a távoktatás a felsőoktatásban

2020.05.04. 19:00 Módosítva: 2020.05.04. 21:00

A vidéki felsőoktatási intézmények jó része a járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésének ellenére egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolléti oktatást, de vizsgálják a könnyítés lehetőségeit az oktatásban és a vizsgáztatásban is – írja az MTI.

A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása továbbra is tilos marad, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora például éppen ez utóbbi miatt közölte, hogy egyelőre tovább folytatódik a távolléti oktatás. Mint mondta, keresik a lehetőségét annak, hogy a vizsgákat hogyan tudják majd távolléti formában lebonyolítani, de már tervezik a személyesen lebonyolítható vizsgák menetét is.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) operatív stábja kedden vizsgálja a könnyítések lehetőségeit az oktatásan és a vizsgáknál is, majd az intézkedésekre vonatkozóan a karokkal és a hallgatói önkormányzattal való egyeztetés után javaslatot tesz a rektornak. A PTE-n az államvizsgákat akkor tartják meg személyes jelenlét mellett, ha ezt a szak sajátosságai indokolják, ezeken az államvizsgákon pedig maximálisan ügyelnek majd a megfelelő távolságtartásra és a higiéniai szabályok szigorú betartására.

A Miskolci Egyetem rektora úgy döntött, hogy a távoktatás folytatódik ebben a szorgalmi időszakban és vizsgaidőszakban, hétfőn kiküldik az erről szóló értesítéseket – közölte a rektori hivatal. A Gál Ferenc Főiskola valamennyi karán és képzési telephelyein (Szegeden, Gyulán, Békéscsabán, Szarvason és Budapesten) szintúgy marad a távolléti oktatás márciusban bevezetett rendje, a hallgatók a második félévi vizsgaidőszak végéig nem látogathatják az intézményeket. A záróvizsgák személyes jelenlét melletti megtartásának lehetőségéről később döntenek az intézmény honlapja szerint.

A Debreceni Egyetemen a rektor és a kancellár korábbi közlése szerint továbbra is digitális formában zajlik az oktatás, de a gyakorlatigényes záróvizsgák a karok által kidolgozott rendben személyes jelenléttel, szűkített létszámú vizsgabizottságok előtt letehetők a megfelelő, szakmaspecifikus védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett. A hallgatók oktatási épületbe csak vizsgázni mehetnek, illetve a könyvtárat látogathatják. A korábban bezárt kollégiumok zárva maradnak a tanév idején, de a gyakorlati kötelezettségüket teljesítő orvostanhallgatókat, a külföldieket és a határon túli magyar hallgatókat eddig is fogadó kollégiumokban lesz majd lehetőség a záróvizsgákon és gyakorlatokon részt vevő kollégisták elhelyezésére.