Újabb budapesti csomópont átépítését tervezik

2020.05.04. 07:20

Társadalmi egyeztetés kezdődött a Petőfi híd és a Boráros tér komplex, a tervezett új, föld alatti HÉV-megálló gyalogosforgalmát is figyelembe vevő felújításáról. A beruházás a Lánchíd felújítása után kezdődhet - írja az Infostart.hu.

Az utolsó teljes rekonstrukció 1979-80 körül volt, akkor alakult ki a Petőfi híd és a Boráros tér mai állapota. A forgalom minél gyorsabb áramlása volt a cél, ezért mind a budai, mind a pesti oldalon a gyalogosokat aluljárókba terelték, a felszínen pedig a gépjárműforgalom kapott teljes elsőbbséget – mondta az InfoRádiónak Friedl Ferenc, a Budapesti Közlekedési Központ innovációs főmunkatársa.

Elmondta, hogy a Boráros térnél az lenne az egyik legfontosabb célja az átalakításnak, hogy a felszínen is legyenek gyalogoskapcsolatok, mert most hiányoznak. Többek között a Nagykörút és a Duna-part közötti természetes kapcsolat kialakítása, a híd és a part közötti közvetlen elérést biztosító útvonal, hogy ne kelljen a teljes teret megkerülni ahhoz, hogy lejusson a vízhez az ember.

Jelenleg a tanulmánytervek készítése zajlik, ennek végeztével a források függvényében lehet elindítani az engedélyezési és kiviteli tervek készítését. A beruházás megkezdése több mint öt év múlva reális, a Lánchíd felújítása után.