Zoltán
21 °C
36 °C

Gázpisztollyal fenyegetett két buszozó roma középiskolás lányt egy egri férfi

2020.05.05. 10:02 Módosítva: 2020.05.05. 10:19

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 69 éves férfival szemben, aki az Istenmezejére tartó menetrend szerinti buszjáraton életveszélyesen megfenyegetett két roma származású diáklányt.

A vád szerint a bűncselekmény 2019. február 22-én délután történt az Egerből induló autóbuszon. A busz hátuljában ült le a két sértett, mögöttük pedig a vádlott. Az egyik lány az út közben elkezdett selfie-ket csinálni magáról, amihez maga elé emelte a tabletjét, a mögötte ülő vádlott ekkor ingerült lett. Azzal fenyegetőzött, hogy fejezze be, amit csinál, különben feljelenti, lelövi „a cigány fajtáját”, ha az ő arca is rákerül a fotóra.

Ezután a vádlott elővett a táskájából egy forgótáras gáz-riasztófegyvert, amit viselési engedély nélkül hordott magával, a hozzávaló lőszerekkel együtt. Az elkövető az éles lőfegyverhez megszólalásig hasonló pisztolyt a két ülés között ráfogta a  lányra, aki a tabletjén elmentett képeket mutogatva rémülten próbálta bizonygatni neki, hogy nincs rajta a fotók egyikén sem.

A vádlott viszont továbbra is a gázpisztolyt felemelve a képek törlését követelte, közben azt kiabálta a két lánynak, hogy „le foglak lőni titeket, büdös cigányok!”. A lányok ezután előresiettek az utastérben, majd le is szálltak.

Az emberi méltóságot és egyes emberi jogokat sértő bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az Egri Járási Ügyészség két rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntettével, illetve annak kísérletével vádolja a férfit, aki a nyomozás során megtagadta a vallomástételt. Az ügyészség indítványa szerint ha a férfi az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, akkor felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kaphat.