Halmazok, felszínszámítás, gráfok és függvények a keddi matekérettségin

DEBRE20200505014
2020.05.05. 09:41 Módosítva: 2020.05.05. 10:56

Mértani sorozat, gráfok és függvények, halmazok és felszínszámítás: ilyen feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében, írja az Eduline.hu.

A középszinten érettségizők két feladatot kapnak.

Az első 10-12 feladatot tartalmaz, amik alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. 

Idén ebben a vizsgarészben előkerülnek a gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz- és mediánszámítás. De kaptak feladatot a diákok a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy feleletválasztós feladat is.

Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat.

Ezeknek a feladatoknak a megoldásával 30 pontot lehet – több pontot ér majd a matekérettségi második, hosszabb, összetett feladatokból álló része, azzal maximum 70 pontot gyűjthetnek a vizsgázók.

Tavaly a második feladatsor sikerült olyan nehézre, hogy aláírásgyűjtés indult a ponthatárok csökkentése miatt, ebből végül nem lett semmi.

A második feladatlapra 135 percet kapnak. Ez a teszt két részre oszlik. Az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A feladatok egyenként 9-14 pontosak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatokból áll, amelyekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldania, és csak ez a kettő értékelhető. Ezek 17 pontosak.

Valószínűség- és százalékszámítás, egyenletek és függvények: ilyenek is szerepelnek a második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében.

Az érettségizők több szöveges feladatot is kaptak. A több matematika témakört érintő feladatokból van olyan, ami az olimpiai játékokkal foglalkozik, de van olyan is, ami sétálóutcák lekövezésével kapcsolatos, írja az Eduline. 

A matematikaérettségit délután 14 órától az Indexen élőben is segít majd megoldani Csapodi Csaba, az ELTE oktatója.

(Borítókép: Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2020. május 5-én. Fotó:  MTI/Czeglédi Zsolt)