Megszavazták az Isztambuli Egyezményt elutasító határozatot

2020.05.05. 06:46 Módosítva: 2020.05.05. 10:35

Hétfőn a parlament elé terjesztett egy politikai nyilatkozatot a Kereszténydemokrata Néppárt az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról, kedden pedig meg is szavazta a parlament. 

A keddi szavazás idején több ellenzéki női képviselő táblákkal tiltakozott, mivel ezek előre be nem jelentett szemléltető eszköznek minősülnek, az ülést vezető Latorczai János közölte, hogy emiatt eljárás fog indulni a demonstráló politikusok ellen. Szél Bernadett, független képviselő például egy Orbán Viktortól származó idézetet tartott fel a szavazás előtt:

nőügyekkel nem foglalkozom. 

Vadai Ágnes (DK) tábláján egy 2013-as idézet volt olvasható Illés Zoltántól: "Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos"; Szabó Tímea transzparensén pedig Kövér László 2015-ös beszédéből merített: "szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk".

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint a családon belüli és elsősorban a nők elleni erőszak minden formájának felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával, valamint a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját és ezzel együtt

a romboló genderszemlélet

bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra menedékjog nemi alapon történő biztosítását. A párt szerint az egyezmény felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába, ezért sem tudják ezt támogatni.

Nacsa szerint a parlament és a kormány által eddig meghozott döntések és jogszabályok széles körű védelmet biztosítanak az érintetteknek, ideértve a szigorú fellépést a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen. Szerinte ugyanis

AZ EGYEZMÉNY A GYERMEKEK VÉDELME ÉS A NŐK ELLENI ERŐSZAKKAL SZEMBENI FELLÉPÉSről szóló pontjai JELENLEG IS RÉSZE A MAGYAR JOGRENDSZERNEK, ÍGY aztán KIMONDHATÓ, HOGY AZ EGYEZMÉNY IDEOLÓGIAI KÖVETELÉSEK NÉLKÜLI RÉSZEI MÁR BIZTOSÍTOTTAK MAGYARORSZÁGON.

A szintén KDNP-s Juhász Hajnalka is megszólalt az ügyben, szerinte ezzel a nyilatkozattal határozott igent mondanak a nők védelmére és határozott nemet a genderideológiára, és az illegális migrációra.

A független Szél Bernadett "több mint árulásnak" nevezte a nyilatkozatot. A DK-s Dobrev Klára pedig azt mondta, "a járvány miatt a világon mindenhol tombol a családon belüli erőszak. Ez alól Magyarország sem kivétel. A kormánypártoknak azonban még ilyenkor is fontosabbak a politikai játszmák. Most épp az, hogy a veszélyhelyzet alatt megakadályozzák az Isztambuli Egyezmény ajánlásainak törvénybe iktatását".

Az isztambuli egyezményről itt olvashat bővebben.