Pénteken elkezdik felújítani a Nyugati pályaudvart

2020.05.05. 11:30

Pénteken kezdődik a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása, a hét hónapig tartó munkálatok alatt a pályaudvar utascsarnoka zárva tart, mondta sajtótájékoztatóján Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden.

A felújítások alatt több mint 8200 négyzetméteren rekonstruálják a pályaudvar tetőszerkezetét, megújul a vágánycsarnokban található felsővezeték-hálózat és az utastájékoztatási rendszert is modernizálják, írja az MTI.

A Nyugati a legforgalmasabb pályaudvar Magyarországon: évente 18 millió utas fordul meg itt, naponta 480 vonat halad át a pályaudvaron, ráadásul az elmúlt negyven évben nem végeztek átfogó felújítási munkálatokat a pályaudvaron.

A felújítás közel 9 milliárd forintba kerül,

és a Magyar Építő Zrt. csinálja.

Utóbbi nem meglepő, már februárban arról volt szó, hogy a közbeszerzési tájékoztatás alapján csak egy pályázót érdekelt a komoly projekt, ezek pedig ők voltak. Ezután új közbeszerzést írtak ki, de úgy látszik, maradtak a Magyar Építők. 

Kapcsolódó

Honnan kapta a nevét a Nyugati, Keleti és Déli? És miért nincs Északi pályaudvar?

Van, csak nem úgy hívják, és már bezárt. De az se északon volt, ahogy a többi pályaudvar neve sem az elhelyezkedésüket őrzi.

Tarthatatlan, Budapest egyik legfontosabb műemléke és egyben legfontosabb közlekedési csomópontja a legkisebb esőben is beázik, az utasok esernyővel keresik a vonatukat. Az elmúlt hónapokban a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-val közösen dolgozott azon, hogy ennek véget vessünk, és végre megindulhasson a Nyugati pályaudvar történelmi csarnokában a tetőszerkezet teljes körű rekonstrukciója. Ahogy Fürjes Balázs államtitkár bejelentette: a következő lépés, a főváros vezetésével közösen, a jelenleg meglehetősen elhanyagolt Nyugati tér megújítása lehet, a felszíni közlekedés átszervezésével, több zöld és minőségi gyalogosfelületet biztosítva a közlekedőknek.

– írja Vitézy Dávid a Nyugati pályaudvar most induló felújítása kapcsán legújabb Facebook-posztjában.