Vadai: A fizikai kirekesztés verbális kirekesztéssel kezdődik

2020.05.05. 10:20

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a parlament keddi ülése. Több ellenzéki képviselő Kásler Miklós lemondását követelte, és szóba került az emberi erőforrások miniszterének hétfői felszólalása is, amely során Kásler azt mondta, hogy "igaz történetekkel szórakoztatja a parlamentet" – utalva egy ellenzéki képviselő által felhozott tatabányai dolgozó és a kétgyerekes anya halálának eseteire. 

Kocsis-Cake Olívió (Párbeszéd) szerint nemcsak önálló egészségügyi minisztériumra lenne szükség – különösen a jövőben várható járványok miatt –, hanem egy új miniszterre is. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a külügyminiszter beszél a járvány elleni védekezésről, nem pedig az egészségügyi miniszter. 

A Fidesz részéről elsőként Bodó Sándor védte meg a kormánytagot, és kijelentette, hogy szomorúan látják, hogy ebben a nehéz időszakban az ellenzék "politikai felhangokat puffogtat", és csak a politikai csatározásokkal foglalkozik. Politikai kalandorságnak nevezte, hogy az ellenzék azzal foglalkozik, ki hol végzi a munkáját, majd végül kijelentette:

önöktől csak politikai élcelődésre lehet számítani!

Kövér László korábbi nyilatkozatára ("az ellenzék nem a magyar nemzet része") reagált Vadai Ágnes (DK), aki szerint a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizikai kirekesztés verbális kirekesztéssel kezdődött; a náci Németországban, a legsötétebb kommunista időkben, a Balkánon és Ruandában is – sorolta Vadai. 

A képviselő szerint a kormánynak tisztáznia kell az álláspontját: hogy kívánják azonosítani a nemzetidegeneket; milyen állami állásokat és mennyit tölthetnek be a nemeztidegenek; hány százalékuk járhat egyetemre, főiskolára. 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Vadaira reagálva arról beszélt, hogy magyar az, aki szereti a magyarságot, ezzel együtt nem kell tudatosan elhallgatni a magyarsággal kapcsolatos negatívumokat, egyébként pedig úgy látja, hogy az elmúlt 30 évben az ellenzék sokszor pejoratív értelemben használta a magyar kifejezést. 

Korózs Lajos (MSZP) közölte, hogy az MSZP petíciót indított Kásler távozásáért, Rétvári Bence (Emmi államtitkár) szerint valótlanságokra épülő hecckampánnyal próbálják félremagyarázni a miniszter hétfői szavait; egyébként pedig 2010 előtt a szocialista kormány vizitdíjat akart bevezetni – emlékeztetett a kormánypárti politikus.