A Kádár-korszak és a romák helyzete is volt kérdés a történelemérettségin

DSOKI20200506009
2020.05.06. 10:00 Módosítva: 2020.05.06. 10:39

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. Az antik kultúrával, középkori céhekkel és Mátyás külpolitikájával kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében – számolt be az Eduline.

A középszintű történelemérettségin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. Bár az írásbeli két nagy részből áll, a vizsgázók a 180 percet tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között. Az első feladatrészben előkerül a magyarországi népesség és az ipari forradalom is, de a magyarországi romák helyzete, a Kádár-korszak és a hidegháború is. Külön feladat foglalkozik a Numerus claususszal és a törvény elfogadása előtti vitával.

Az írásbeli első részében egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak. Mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól. Összesen tizenkét ilyen feladatot kapnak, egy-egy feladat több részből is állhat.

Az Eduline által megkérdezett szakértő szerint nem könnyű az első feladatsor, sok, aprólékos munkát igényel a vizsgázóktól. 

Az  idei témakörök közül a Kádár-korszakról és a hidegháborúról az Index Iskolatévé  sorozatában Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály Gimnázium tanára több órát is tartott, mit ahogy foglalkozott a magyarországi romák helyzetével is. Szerdán 15 órakor Repárszky Ildikó élő adásban ismerteti az Indexen a középszintű feladatsor megoldásait. 

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók, akik mindegyiknél kapnak valamilyen forrást, például szöveget, képet, adatot vagy térképet segítségképpen.

Idén szóba került a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is téma.

A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz: rövidet, amelyet körülbelül 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kell megoldani, valamint hosszút, amelynél 210-260 szavas, vagyis körülbelül 26-32 soros esszét várnak a vizsgázóktól.

(Borítókép: Az atlaszt nézi egy diák a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt 2020. május 6-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)  • Tippek
  • Hírek