Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

15 órakor a történelemérettségi megoldásai az Indexen

2020.05.06. 04:55

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségik. A középszintű vizsgák 9 órakor kezdődnek, a feladatlap kitöltésére a diákok 3 órát kapnak. A megoldásokat 15 órakor élő adásban ismerteti az Indexen az Iskolatévé sorozatunkból jól ismert Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezető tanára. A hivatalos javítási és értékelési útmutató csütörtökön reggel jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.      

A történelem középszintű írásbeli érettségi első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges esszéfeladatokból áll. A diákok a feladatlap második részében több téma közül választhatnak: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot, és egy, a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk. A diákok a feladatokhoz szöveges forrásokat, (vak)térképeket, fotókat, képeket, diagramokat, táblázatokat is kapnak. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. 

Az egyetemi felvételikhez szükséges emelt szintű írásbeli 240 percig tart. Ez a vizsga is két feladatsorból áll. A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.  • Vennék
  • Hírek