Hittek a hivatalos tájékoztatásnak, pénz és váltóruha nélkül kell érettségizniük

2020.05.06. 19:43

Úgy készültünk, ha befejezzük a magyarérettségit, hazamegyünk, és kedden jövünk vissza a matekra. Nem számítottunk rá, hogy napokra itt ragadunk

- mondta az Indexnek Struber Sámuel Ottó, aki a romániai Nagyszalontáról jött a magyarországi középiskolájába érettségizni.

Osztálytársával azt tervezték, hogy az érettségi időszak alatt naponta ingáznak majd autóval, mert nincs messze az iskola és az otthonuk. Hétfő hajnalban a Nagyszalontához legközelebbi határátkelőhelyen, Méhkeréknél próbálkoztak először, ahol nem engedték át őket a rendőrök, azt mondták nekik, ott csak a napi ingázók közlekedhetnek. Pár kilométerrel arrébb, Gyulavarsándnál viszont már gond nélkül átjutottak Magyarországra.

Hiába volt papírjuk az érettségiről

Miután végeztek a vizsgával, elindultak hazafelé, a gyulavarsándi határtól azonban kénytelenek voltak visszafordulni.

A román rendőr azt mondta, ha átlépünk a határon, 14 napra karanténba kell mennünk, és nem jöhetünk vissza kedden

- meséli Struber. Hiába mutatták a diákigazolványukat (magyarországi iskolában tanulnak), az iskolától kapott igazolást, amelyen még az is rajta van, hogy melyik napokon érettségiznek, a rendőr azt állította, ez még nem jelent felmentést a hatósági karantén alól, ami a külföldről érkezőknek Romániában is kötelező.

gyula
Fotó: GoogleMaps

Háromezer lej büntetést kellene fizetniük

Pedig az Oktatási Hivatal április 30-án közzétett tájékoztatója szerint az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal, iskolai igazolással, az utazás célját tartalmazó nyilatkozattal vagy érettségi behívóval mindkét irányban átléphetik a román-magyar országhatárt, és mentesülnek a karantén alól.

Kénytelenek voltunk így visszafordulni, mert most az érettségi a legfontosabb

- mondja a végzős diák. Már túl vannak azóta a matek- és történelemérettségin, csütörtökön angolból vizsgáznak, jövő héten pedig a szakmai vizsgáik kezdődnek, úgyhogy addig nem tudnak hazamenni.

Nem hoztak magukkal váltóruhát és pénzt, hiszen úgy készültek, hogy hétfő délután már otthon lesznek. Bár az iskola biztosítana nekik kollégiumot, egy Magyarországon élő barátjuknál szálltak meg.

Ha ugyanis hazamennének, és másnap elhagynák a karantént az érettségi miatt, 3 ezer lej büntetést, azaz közel 220 ezer forintot kellene fizetniük Romániában.

Belenyúltak a szövegbe

Pár napja még az szerepelt az Oktatási Hivatal honlapján, hogy az érettségizők mindkét irányban mentesülnek a 14 napos karantén kötelezettség alól, ezt a tájékoztatást osztotta meg múlt héten többek között a Maszol.ro és a Frissujsag.ro erdélyi magyar hírportál is. Még kedd délután is ez a szöveg szerepelt az Oktatási Hivatal honlapján, amiről sajnos nem készítettünk képernyőfelvételt.

Szerda reggelre ugyanis megváltoztatták a szöveget, anélkül, hogy a módosítást bármi módon jelezték volna, vagy erről tájékoztatták volna az érintetteket.

Az új verzió szerint a Romániából érkező érettségizők Magyarországon mentesülnek a karantén kötelezettsége alól,

Romániába visszatérve a román hatóságok az akkor aktuális járványügyi szabályok alapján esetlegesen karantént rendelhetnek el, ezért célszerű lehet csak az utolsó vizsgát követően visszatérni.

A háttérben folynak az egyeztetések

Az nem derül ki, hogy a korábbi verzióban tévesen szerepelt-e a romániai karanténmentesség, vagy a román hatóságok változtattak időközben a szabályokon, mint ahogy azt se tudni, hogy állnak jelenleg tárgyalások a két ország között. Úgy tudjuk, hétfő óta folynak az egyeztetések Magyarország és Románia között, úgy tudjuk, a gyulai román főkonzul és a kolozsvári magyar főkonzul is tud a két diák helyzetéről.

Kérdéseinket elküldtük kedden a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Oktatási Hivatal sajtóosztályának, valamint kerestük Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusát és Románia Gyulai Főkonzulátusát is. Az ORFK a Oktatási Hivatal fent idézett tájékoztatóját ajánlotta figyelmünkbe, a többi helyről pedig nem érkezett válasz cikkünk megjelenéséig.

A két diáknak egyébként azt ígérték a magyar rendőrök, hogy telefonálnak, ha bármi változás lenne, és hazamehetnek Nagyszalontára. Hétfő óta nem keresték őket.

FRISSÍTÉS: Olvasónk utólag hívta fel a figyelmünket, hogy ezen a linken elérhető az Oktatási Hivatal honlapjának keddi verziója. Ebben még az olvasható, hogy a román-magyar viszonylatban a Magyarországon érettségizők "mindkét irányban átléphetik az országhatárt, és mentesülnek a karantén kötelezettsége alól is." 

FRISSÍTÉS 05.07-én: Információink szerint a román hatóságok változtattak utólag a szabályokon, az Oktatási Hivatal honlapján pedig eszerint frissítették a tájékoztatót.