Varga Judit: Hosszabbítsák meg a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének határidejét

2020.05.07. 22:36

Ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, akkor meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének csütörtökön lejáró határidejét  - írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook posztjában.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Bár a kezdeményezéshez összegyűjt egymillió aláírás, a teljesüléséhez ez még mindig nem elég.

Csak három országban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában haladta meg az aláírók száma a népességarányos küszöböt, a szükséges hét ország helyett.

A miniszter úgy tudja, hogy a szervezők már hivatalosan is kérvényezték a határidő meghosszabbítását az Európai Bizottságnál vis maior helyzetre hivatkozva, és a hírek szerint jövő hétre várható döntés az ügyben.

Nem olyan rég az SZNT egy másik törekvése is elbukott. Április végén a román szenátus elutasította azt az SZNT által kidolgozott decemberben beterjesztett törvényjavaslatot, ami területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek. A törvény leszavazásakor Klaus Iohannis román elnök azzal vádolta a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Pártot (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak“. 

Iohannis uszító jellegű kijelentésére Szijjártó Péter is reagált. A külügyminiszter szerint szerint a román elnök megnyilvánulása „kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas”, a két országnak pedig törekednie kell a jó kapcsolat fenntartására.