1,1 milliárd forint fejlesztési támogatást vontak el Józsefvárostól

2020.05.07. 14:53

Pikó András, Józsefváros polgármestere felszólította Kocsis Mátét, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselőjét: mondjon le egyéni képviselői mandátumáról. Kocsis ugyanis Pikó elmondása szerint néhány napja még úgy nyilatkozott:  mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során.

Ehhez képest az önkormányzatot arról értesítette levélben a Belügyminisztérium, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Ez a példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől nem indokolható az ország gazdasági helyzetével - elég itt csak arra a 9 milliárd forintra utalnom, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött

– fogalmaz Facebook-bejegyzésében Pikó, és hozzáteszi: szerinte az egyetlen értelmezhető indok a politikai bosszúvágy. 

A pénzt az alábbiak szerint tervezték használni:  200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztésre, 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztésére, 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztésére, 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztésekre, 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztésekre fordították volna.

Pikó azt írta: Kocsis Máté mondjon le, és jöjjön előrehozott választás a kerületben a veszélyhelyzetet követően, szerinte ugyanis a történtek miatt a képviselő nem érdemli meg a kerületi választók bizalmát.

 Józsefváros önkormányzati képviselői egyébként március végén 1,8 milliárd forintos átcsoportosításról döntött a járvány kezelése érdekében, és létrehoztak egy kerületi segélyalapot is, amibe az önkormányzati képviselők nettó fizetésük tíz százalékát adják bele minden hónapban. Pikó András a fizetéséből havi 100 ezer forintot ad az alapba.

A józsefvárosi Fidesz reakciója

A koronavírus-járvány elleni védekezésben összefogásra van szükség, ez most nem a politikai csetepaték ideje. A kormány több ezer milliárd forintot fordít arra, hogy a járvány káros hatásait enyhítse, ebben a közös teherviselésben pedig részt kell venniük a multinacionális cégeknek, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is. A kormány számos önkormányzat esetében, egységesen hozott döntést a hosszútávú fejlesztési források átütemezéséről, a járvány elleni védekezési alapba történő átcsoportosításáról.

Ezért értetlenül állunk azelőtt, hogy a józsefvárosi polgármester kivonná magát ez alól a közös teherviselés alól, hiszen ő is tudja, most emberéletekről, az emberek egészségének védelméről van szó, az most legfontosabb feladat. A védekezés mind az egészségügy, mind a gazdaság és a munkahelyek védelme szempontjából áldozatvállalást követel mindenkitől, ezért arra kérjük Pikó Andrást, ne ezt az időszakot használja a politikai harcai megvívásához.