Nemzeti oltóanyaggyár jöhet létre

2020.05.08. 11:49 Módosítva: 2020.05.08. 13:40

A pénteki tájékoztatót Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kezdte, aki elmondta, hogy jelenleg is zajlik a német érettségi vizsga, de hozzátette, hogy „a nehezén túl vannak.”

Minden fennakadás, botrány nélkül tudták megszervezni a vizsgákat

– összegzett az államtitkár.

A diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, az érintettek szigorúan betartották a biztonsági intézkedéseket. Örül annak, hogy nem engedtek „a szirénhangoknak, ez jó döntés volt”, mondta. Köszönetet mondott az érettségizőknek, akik a biztonsági intézkedéseket betartották, az intézményvezetőknek és tanároknak, akik bátran vállalták a felügyeletet, és a fenntartóknak is.

Újabb 9 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma, a járványnak összesen 392 áldozata van Magyarországon, kezdte pénteki tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Újabb 64 ember gyógyult meg, és 5022 mintavétel történt csütörtökön. 

„Szépen gyarapszik a gyógyultak száma is, összesen 865-en hagyhatták el eddig az egészségügyi intézményeket, és már negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma. Május 4-én kezdődtek vidéken az enyhítések, két hétig figyelik, hogy ez a helyzet változtat-e valamit a járvány dinamikáján”, mondta Müller.

Egy jó hírről is beszámolt. A mai tájékoztató előtt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel és a Debreceni Egyetem rektorával aláírtak egy együttműködést, melynek köszönhetően

egy nemzeti oltóanyaggyárat hoznak létre.

Ennek a célja, hogy függetlenedjenek a világpiactól. Nemzeti, hazai ellátásban gondolkodnak, mondta Müller.

Előrelépésként értékelte, hogy a gyógyszertárak mától árulhatnak FFP1, FFP1 és FFP3 maszkokat is, ezt ugyanis a kormány lehetővé tette. A közegészségügyi helyzetet tekintve pedig kitért arra, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényesek a bevezetett kijárási korlátozások, vidéken azonban elindult egyfajta nyitás. 

Nemzeti oltóanyaggyár jöhet létre - az operatív törzs május 8-i tájékoztatója

A vendéglátásról: minden olyan épület, ahol van meleg víz, nagyon fontos, hogyan történik az újranyitás. Müller szerint ügyelni kell arra, hogy a tartályokat megfelelően kezeljük. Ha az épületben nem volt folyamatos a meleg víz használata, akkor javasolt a tartályok leürítése és átfertőtlenítse, hogy az úgynevezett légiós baktériumok ne szabadulhassanak el, magyarázta az országos tisztifőorvos.

Azokon a helyeken, ahol már a jogszabály szerint tartózkodni lehet, figyelni kell azokra az alapvető szabályokra, amelyek érvényesek a járvány ideje alatt.

Csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók.

Az asztalokat távolabb kell egymástól elhelyezni, az illemhelyiségeket pedig sűrűn kell takarítani. A vendégek számára ajánlott kihelyezni fertőtlenítőszert, törülköző helyett pedig papírtörölközőt használjunk. Müller Cecília azt javasolta, hogy az éttermekben az evőeszközöket csomagolják be és külön személyzet kezelje a pénzt.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy újabb védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban dolgozók és az idősotthonok is. A háziorvosok és a fogorvosok is sokadik alkalommal kapnak készletet, át kell térni azonban a felelős eszköz használatra.

Lakatos Tibor rendőr ezredes
Lakatos Tibor rendőr ezredes

Ami a határhelyzetet illeti: várakozás Röszkén, Csanádpalotán és Nagylaknál alakult ki, de ez nem számottevő. Az osztrák–magyar határon naponta 13 ezer utas beléptetését végzik, és továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokban lévő személyeket is.

Az elmúlt 24 órában összesen 461 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozással összefüggésben. Ebből 

  • 247 esetben figyelmeztetést,
  • 114 esetben helyszíni bírságot,
  • 100 esetben pedig feljelentést tettek.

Május 3-tól hirtelen kevesebb beteg lett

Orbán Viktor miniszterelnök először ebben a videóban, egy félmondatban ejtette el, hogy május 3-ra várják a járvány csúcsát Magyarországon. Kijelentése alaposan keresztbe vágott a kormányzati kommunikációnak, miszerint hosszú ideig tartó küzdelemre kell felkészülni, amihez az állampolgárok fegyelmezettsége a legfontosabb.

A videó megjelenéséig az országos tisztifőorvos is ezt erősítette és sokszor figyelmeztetett arra, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk. Orbán elszólását követően viszont már az országos tisztifőorvos is ráállt, hogy az előrejelzések szerint május 3-ra várható a járvány tetőzése, sőt azt állította, hogy az operatív törzs is régóta erre készül. Azt is mondta, ez a csúcspont azt jelenti, hogy

ONNANTÓL NEM NÖVEKSZIK TOVÁBB A BETEGEK SZÁMA, AZAZ NAPRÓL NAPRA UGYANANNYI, KÉSŐBB KEVESEBB ÚJ MEGBETEGEDÉST REGISZTRÁLNAK MAJD.

És Müller Cecíliának igaza lett. Május 3. óta a gyógyulások száma meredeken emelkedik, ezért is kérdeztük ma azt az operatív törzstől, hogy

van-e arra orvosi, statisztikai vagy bármilyen egyéb magyarázat, hogy miért indult meredeken emelkedésnek a gyógyulások száma május 4-ével, amely tendencia azóta is kitart?

Az Index kérdésére Müller Cecília azt válaszolta, hogy 

ez a járvány dinamikájából következik. Amikor indultak a megbetegedések, növekedett a fertőzöttek száma, így erről számoltak be. Az ő állapotukat követték. Most, hogy a járvány tetőzését elértük, és negyedik napja csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. A fertőzöttek kezdenek gyógyulni, illetve meggyógyulnak. A fertőzöttek már nem szaporodnak, a gyógyulók száma pedig értelemszerűen növekedni fog.

A további újságírói kérdésekre így reagálták:

  • A korlátozások megszüntetése csak szigorú szabályok mellett, fokozatosan történhet meg. Nap mint nap értékelik az információkat, ennek függvényében tesznek további intézkedéseket. (Magyar Nemzet)
  • A hatósági házi karanténok elektronikus ellenőrzése csak az érintett személy beleegyezésével történhet meg. Az illetőnek háromszor kell beleegyeznie. A rendszer előnye, hogy a rendőrök ellenőrzési feladatai így csökkennek; az érintett személynek nem kell a rendőr érkezésére figyelnie, hanem diszkréten ellenőrzik. (Magyar Nemzet)
  • A járványgörbét folyamatosan figyelik. Az alapvető mutatószám az új fertőzéseknek a száma, amely negyedik napja csökken, ezért abban bíznak, hogy az első hullám lecsengett. (Origo)
  • A Pesti úti idősotthonban a járvány kezdete óta 303 pozitív gondozottat és 26 pozitív ápolót találtak, 41 ember meghalt, és 60-an meggyógyultak. (Origo)
  • Ugyanazokat a szabályokat kell betartani hétvégén is, mint hétköznap. Ismeretlen státuszú, tőlünk távolabb élőkkel is lehet együtt kirándulni, de a távolságot feltétlenül be kell tartani. (Ripost)
  • A hivatalos adatokban nem jelennek meg a Semmelweis Egyetem által tesztelt pozitív esetek. Az egyetem kutatást végez. (444)
  • Budapesten és Pest megyében továbbra sem mehetnek játszótérre a gyerekek, mivel itt továbbra is hatályosak a kijárási korlátozási szabályok. (RTL Klub)