Tél és nyár találkozik egymással hétfőn

2020.05.08. 10:07 Módosítva: 2020.05.08. 11:37

Tél és nyár találkozik egymással hétfőn Európa közepén: itthon 30 fok körüli csúcshőmérsékletek, tőlünk kicsivel nyugatabbra havazás érkezhet és nemcsak az Alpokba, hanem síkvidékre is, írja az Időkép.

A Kárpát-medence eközben a front előoldalán fog elhelyezkedni, ahol az erőteljes délnyugati áramlás szokatlanul meleg levegőt hoz magával a mediterrán térségből. A csúcshőmérséklet több helyen 30 fok körül alakulhat a hétvégén.

Ezzel egy időben viszont komoly lehűlés kezdődik Északnyugat-Európában: egy Brit-szigetek környékén húzódó anticiklon és egy Skandinávia felett örvénylő ciklon együttese nyitja meg az utat a sarkvidéki levegő dél felé áramlásának.

sandor1-pshetfoterkep.jpg-2020-05-07-16-17-38
Fotó: Időkép

A hideg levegő élén araszoló hidegfront vasárnap este már Németország felett fog járni, hétfő estére pedig már Ausztriát és Csehországot is eléri, ahol olyan mértékű lesz a lehűlés, hogy havas eső, havazás alakulhat ki nemcsak a hegyekben, de síkvidéki területeken is.

A front a jelenlegi előrejelzések szerint hétfőn késő este érkezhet meg északnyugatra erős, viharos széllel, és kedd reggelre vonulhat át felettünk.

A jelenlegi számítások szerint a front nem hoz nagyobb mennyiségű csapadékot, hétfőn elszórt záporok, zivatarok alakulhatnak ki a front előterében, melyek csak lokálisan enyhíthetnek a szárazságon.

Halmazállapot-változás viszont nálunk is előfordulhat: a Kőszegi-hegységben gyenge havazásba, havas esőbe válthat át a csapadék az éjszaka folyamán.

A front durván 10-15 fokos lehűlést hozhat a hétfői naphoz képest. A legfrissebb középtávú prognózisok szerint a jövő hét második felében ismét déliesre fordulhat az áramlás, és visszatérhet a nyári meleg.