Újabb 13 ember halt meg a koronavírus miatt

DSOKI20200507008
2020.05.09. 07:07 Módosítva: 2020.05.09. 07:19

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 idős krónikus beteg, velük együtt 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, közölte szombaton a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Az aktív esetek száma 1904 fő.

Az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt az elhunytak száma és már 305 gondozott fertőzött.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília az Index kérdésére adott válaszában elmondta, hogy a járvány tetőzését elértük, péntekre negyedik napja csökkenő tendenciát mutatott a megbetegedések száma, emiatt pedig változtak az arányok.

„A fertőzöttek kezdenek gyógyulni, illetve meggyógyulnak. A fertőzöttek már nem szaporodnak, a gyógyulók száma pedig értelemszerűen növekedni fog" – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy van-e arra orvosi, statisztikai vagy bármilyen egyéb magyarázat, hogy miért indult meredeken emelkedésnek a gyógyulások száma május 4-ével, amely tendencia azóta is kitart.

A vidéki enyhítésekről is szó esett, azt mondta, két hétig figyelik, hogy ez a helyzet változtat-e valamit a járvány dinamikáján. Bejelentette, hogy a tájékoztató előtt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel és a Debreceni Egyetem rektorával aláírtak egy együttműködést, melynek köszönhetően

egy nemzeti oltóanyaggyárat hoznak létre azért, hogy függetlenedjenek a világpiactól. Nemzeti, hazai ellátásban gondolkodnak, mondta Müller.

Kitért arra is, hogy Kásler Miklós péntektől hatályos rendelete értelmében a patikák már árulhatnak FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkokat is, ezt előrelépésként értékelte.

Elhangzott, hogy csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók, azokban a vendéglátóegységekben pedig, ahol már a jogszabály szerint tartózkodni lehet, távolabb kell helyezni egymástól az asztalokat, az illemhelyiségeket pedig sűrűn kell takarítani. A vendégek számára ajánlott kihelyezni fertőtlenítőszert, törülköző helyett pedig papírtörölközőt használjunk. Müller Cecília azt javasolta, hogy az éttermekben az evőeszközöket csomagolják be és külön személyzet kezelje a pénzt.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségikről pénteken azt mondta, minden fennakadás, botrány nélkül tudták megtartani az eddigi vizsgákat.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, Kossuth rádiós interjújában elmondta többek között, hogy az áprilisi gazdasági adatok brutálisak lesznek, Budapest és Pest megye újranyitásáról pedig úgy fogalmazott: bár ő sietne, a tudósok visszahúzzák a zakóját. „Várjuk meg, hogy a halálozási számok és arányok csökkenjenek”, amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a budapesti nyitással, amelyről legkorábban jövő hétvégén beszélhetünk – mondta.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Mintát vesznek egy nő orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomáson Bátaszéken 2020. május 7-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)