Népszava: Lassan újra fogadhatnak betegeket a kórházak

2020.05.10. 10:25

A Népszava arról írt, hogy elkezdik visszaengedni a betegeket a kórházakba is. A lap szerint a mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe, az egykori hivatalos járványkórházba, a Szent Lászlóba, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a kezelésre szoruló covidos betegeket. Ha ez a két intézmény megtelne, csak meghatározott sorrendben lehet újabb kórházakat bevonni a vírusfertőzöttek ellátásába - írja a lap.

Ezzel a tisztifőorvos a másodvonalba sorolta a miskolci megyei, a kiskunhalasi, a szekszárdi és az ajkai kórházakat. További 35, főként megyei és néhány nagyobb fővárosi intézmény pedig csak akkor láthat el ilyen beteget, ha ezek megteltek.

Szombaton alig több mint 3200 fertőzött volt, közülük körülbelül ezret ápoltak kórházban, azaz nyilvánvaló, hogy ennyi betegnek nincs szüksége a számukra kiürített 36 ezer üres kórházi ágyra. A kórházak tömeges felszabadításának a következő lépcsője valószínűleg a tervezhető ellátások fokozatos újraindítása lesz. Már most van olyan intézmény, ahol ha nem is túl nagy gőzzel, de elkezdték az elmaradt beavatkozások pótlását - állítja a Népszava.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) utasítása alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni, aztán a koronavirus.gov.hu-n az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik.

EZ ÖSSZESEN 39 500 ÁGYAT JELENT.

KAPCSOLÓDÓ
Mit csináljak 200 kilométerről a félig lebénult, magatehetetlen apámmal?

Mit csináljak 200 kilométerről a félig lebénult, magatehetetlen apámmal?

Olvasónkat kedden hívták a kórházból, hogy vigye haza 85 éves édesapját, aki stroke-ot kapott. De hazaküldenek pszichiátriai betegeket és végstádiumú daganatos pácienseket is. Megrázó történetek a kórházi ágyfelszabadítások hajrájában, amikor a nővérek a legfelsőbb utasítást hajtják végre, a hozzátartozóknak pedig fogalmuk sincs, mi lesz.

Miközben az utasítás hatására a kórházak rohamtempóban kezdték felszabadítani az ágyakat, a rokonok egyre kétségbeesetten próbálták megoldani beteg hozzátartozójuk otthoni ellátását. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs április 15-i tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy „újabb összefogásra van szükség” ahhoz, hogy a családtagok megértsék és segítsék a kórházak kiürítését, és otthon lássák el beteg rokonaikat, akik szerinte nem szorulnak kórházi ellátásra ezekben a nehéz napokban. Arról is beszélt, hogy a hazabocsátásnak orvosszakmai kérdésnek kell lennie, és nem az ágyfelszabadítási utasítás fogja meghatározni önmagában, hogy kit küldenek haza.

Senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt

– ígérte Müller.