Az eladók is viseljék a maszkot, ne csak a vásárlók!

32955874 e2b76643f36550ef60ac8ad6ff9240b3 o.png
2020.05.10. 11:42

A vasárnapi operatív törzs tájékoztatóján Schanda Tamás államtitkár arról beszélt, hogy a koronavírus sajnos pusztító hatással van a munkaerőpiacra is, így a gazdaságvédelem megerősítése még inkább fontos. Jelenleg összesen 163 ezer magyar van, aki segítségért fordult a kormányhoz, munkanélküli segélyért, vagy valamilyen jövedelempótló támogatásért. "A célunk, hogy ők is munkához jussanak, ha nem a piaci szektorban, akkor az állam segítségével" - mondta az államtitkár.

Itt tudja megnézni az egészet, alant a fontosabb részek összefoglalója:

Az eladók is viseljék a maszkot, ne csak a vásárlók! - az operatív törzs május 10-i tájékoztatója

A bértámogatással kapcsolatban Schanda elmondta, hogy a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte azt, 54 ezer dolgozó részére. Egy hét alatt megtízszereződött a jelentkezések száma, a kormányhivatalok pedig 8 munkanapon belül döntenek az igénylésekről.

A legtöbb igénylés - minden negyedik - Budapestről és Pest megyéből érkezett. Hajdú-Bihar megye a második, de Bács-Kiskun is kiemelkedő.

Ágazati megoszlást tekintve 30% a kereskedelemből, 13,5 % a feldolgozóiparból és 13% a szálláshely-szolgáltatásból, illetve vendéglátásból érkezett.

A támogatási kérelmeket benyújtó vállalatok 60%-a mikro-, 26%-a kis-, 10% közepes-, 4%-a nagyvállalkozás.  A támogatással érintett munkavállalók többsége a nagyobb vállalatok dolgozói közül kerültek ki.

Az államtitkár elmondta, a bértámogatást akkor lehet igénybe venni, ha a munkáltatók nem tudják teljes munkaidőben foglalkoztatni a munkavállalót. Ahol 50% alá csökken a munkaidő, havonta akár 100 ezernél is nagyobb támogatásban részesülhetnek, akiknél 50% fölött marad, ott maximum 75 ezer forintos támogatás igényelhető.

Schanda külön kiemelte a kutatással, innovációval foglalkozó cégeket, ahol 5900 kutató és mérnök munkájának megtartását biztosították a támogatással, és a cégeket arra kérik, folytassák a kutatásokat, fejlesztéseket, mert a válság utáni kilábalásban fontos lesz a versenyképesség.

Kiss Róbert rendőralezredestől megtudtuk, kijárási korlátozás megszegése miatt az elmúlt 24 órában 564 esetben intézkedtek a rendőrök Budapesten és Pest megyében, ebből 99 esetben volt feljelentés.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentők napja alkalmából megköszönte minden kollégának és önkéntesnek a munkáját, amivel segíti, segítette a védekezést. Kiemelte, hogy különös figyelmet fordítanak a biztonságra, ennek köszönhetően összesen csak 6 kollégájuk fertőződött meg a vírussal.

50 mentőautót különítettek el a gyanús és igazoltan betegek szállítására, és 17 határállomáson vannak jelen az OMSZ munkatársai. Összesen 15 ezer gyanús vagy igazolt betegnek segítettek, és az autókkal 420 ezer km-t tettek meg csak a járvány kapcsán.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondták:

  • A tapasztalatok alapján a gyorsétteremek nyitott teraszainál vannak csoportosulások, főleg fiatalok. A kérés, hogy saját és mások egészsége érdekében tartsák be a távolságtartást.
  • Nem csak a vásárlóknak kötelessége viselni maszkot, vagy arcot eltakaró eszközt a boltokban, hanem az üzlet üzemeltetőjének és a dolgozóknak is. Be is kell tartatni a vásárlókkal.
  • A kérdésre, hogy átadják-e Karácsony Gergelynek az általa kért, Budapestre vonatkozó részletes információkat, amikről pénteken írt a főpolgármester Facebook-oldalán, Kiss Róbert elmondta, hogy egyelőre nem érkezett hozzájuk hivatalos megkeresés.
    Az Index kérdése ugyanaz volt, mint tegnap, választ most sem kaptunk rá:
  • Országszerte hány olyan kórházban jelent meg a koronavírus, ami egyébként nem karanténkórház, és ez összesen hány beteget érint?

(Borítókép: Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatója)