Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke aggódik a lengyel és a magyar állapotok miatt

2020.05.10. 13:05 Módosítva: 2020.05.10. 15:35
Varga Judit igazságügy-miniszter Facebook-bejegyzésben reagált, szerinte a "hálózat" nyomásának engedett a cseh politikus.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért (jogállamiságért, európai értékekért) felelős cseh alelnöke kifejezetten a magyar és a lengyel helyzetről szóló interjút adott a német Frankfurter Allgemeneine Zeitungnak

Mint elmondja a magyarok és a lengyelek nem szeretnének korlátlan állami hatalmat. A lengyel helyzetről szólva, aggályát fejezte ki, hogy a korábban most vasárnapra tervezett választás előtt közvetlenül változtatták meg,  írták át a választási menetrendet.

Magyarországról szólva pedig úgy vélte, hogy bár a koronavírus valóban megkövetelhet rendkívüli intézkedéseket, de nem határidő nélkül, és különösen nem a sajtószabadság szűkítésének céljából.

Éppen ezért Brüsszel éberen figyeli a magyar és lengyel történéseket, kiemelten is a sajtót fenyegető büntetőjogi szankciók bevezetését.  A felhatalmazási törvényről úgy vélte, hogy egy dolog, hogy támogatja-e (nem) és egy másik, hogy van-e joga fellépni ellene (nincs).

Mint nyilatkozta, folyamatosan kapcsolatban van magyar civil szervezetekkel és újságírókkal és követi az eseményeket.

Az interjúra reagált Varga Judit magyar igazságügy-miniszter is. aki "Ismét kibújt a szög a zsákból" kezdetű Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy Vera Jourová eleinte úgy vélte, hogy a magyar koronavírus törvény nem ellentétes az uniós joggal és nincs szükség Magyarország elleni uniós eljárásra.

de a hálózat nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket, aminek az első eredménye Jourova tegnapi Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak adott interjúja"

- írta a hálózatról a miniszter.

Varga Judit szerint Jourová nyíltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával, illetve visszatér ahhoz a jól ismert módszerhez, hogy ha a konkrét jogszabályokba nem tudnak belekötni, akkor arról kezdenek értekezni, hogy kontextusban kell vizsgálni, hogy mi történik hazánkban."

Mint a miniszterasszony fogalmaz,

ha - Jourová szerint - Magyarországon olyan félelmetes a légkör, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága nem is létezhet. Vajon mit szól ehhez az index.hu, 444.hu, 24.hu, hvg.hu, hirklikk.hu, és társaik? Akkor ők hova álljanak?"