Főváros: Fertőzésveszélyes a koronavírusos betegek Budapestre utaztatása

2020.05.11. 16:20 Módosítva: 2020.05.11. 16:56

Ellenzik a súlyos állapotú koronavírusos betegek Budapestre utaztatását a főváros egészségügyi szakemberei. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, egykori kórházigazgató és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok, mentőápoló (mindketten a Fővárosi Közgyűlés tagjai) szerint szakmailag nem indokolható az Emberi Erőforrások Minisztériumának legújabb döntése.

A két egészségpolitikus szerint minden szállítás, felesleges helyváltoztatás a beteg állapotának rosszabbodásának kockázatát hordozza magában,

ráadásul az úgynevezett szállítási trauma – a tapasztalatok szerint – növeli a kórházban töltött napok számát. A koronavírussal fertőzött betegek szállítása jelentősen növeli az érintkezések számát, ezzel párhuzamosan nő a személyzet megfertőződésének kockázata is.

Dr. László Imre szerint nincs hozzáadott értéke annak, hogy a betegeket két kijelölt budapesti kórházba szállítsák, jelenleg nincs olyan terápia, amely csak ezekben az intézményekben lenne elérhető, a kísérleti fázisban lévő terápiás módszerekbe pedig a regionális centrumkórházak is bevonhatók. A koronavírusos betegek ellátására alkalmasnak kell lennie a regionális centrumkórházak infektológiai és intenzív terápiás osztályainak is, amennyiben nem azok, akkor sürgősen fel kell készíteni ezeket.

Havasi Gábor, aki maga is mentőápolóként dolgozik, úgy véli, hogy a Mentőszolgálat kapacitásai szűkösek, ezzel az intézkedéssel pedig tovább nő a terhelés.

A budapesti egészségügyi ellátás jelenleg is túlterhelt, hiszen annak ellenére kell újraindulnia a járóbeteg-szakellátásnak, hogy az ebben részt vevő intézményekből jelentős személyzetet vezényeltek át a járványkórházakba. Ez az intézkedés csak újabb, értelmetlen teher lesz a fővárosi egészségügyi dolgozók számára.

(Képünk csak illusztráció)

A koronavírus Magyarországon