Újabb négy beteg halt meg, az aktív fertőzöttek száma 1881-re csökkent

D MTI20200508012
2020.05.12. 06:52 Módosítva: 2020.05.12. 06:59

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb négy krónikus beteg. Ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 56 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 45-en vannak lélegeztetőgépen, írja kedden a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus-fertőzés hazai halálos áldozatai általában krónikus megbetegedésben szenvedtek, és jellemzően idősebbek, 65 év felettiek. A hétfőn közzétett adatok szerint az elhunytak közül hárman 30–39 évesek, nyolcan pedig 40–49 évesek.

Elhangzott az is, hogy a járvány alatt 67, 19 évnél fiatalabb beteget regisztráltak, többen már meggyógyultak. Halálozás nem volt közöttük. Gyerekek közül két főt tartottak nyilván koronavírus-fertőzöttként hétfőn.

A területi eloszlás nem változott, továbbra is Budapest, Pest megye és Fejér megye, valamint Zala megye a leginkább érintett régiók. A fertőzöttek 42 százaléka férfi, és minden negyedik elhunyt valamilyen idősotthon lakója volt. A hétfői adatok szerint országosan összesen 32 idősotthonban regisztráltak vírusos megbetegedést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben.

Az Index kérdésére válaszként elhangzott, hogy annak a koronavírus-fertőzöttnek, akit vidékről Budapestre szállítva a fővárosban ér a halál a fertőzés miatt, a lakcíme szerepel halálozási adatként, így nem a fővárosi statisztikába számít bele. Újságírói kérdésre elmondták, hogy a kormány szerdán tárgyalja a Pest megyei enyhítések témáját, és beszéltek arról is, hogy hétfő reggelig sem kapták meg hivatalosan Karácsony Gergely főpolgármester kérdéseit a budapesti adatokról.

A tisztifőorvos úgy látja, alapvetően alacsonyan tudták tartani a fertőzöttségi szintet Magyarországon, ez pedig közös siker, mert az ország fegyelmezett volt. Európa alsó harmadában szereplünk az elhunytak számával, mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint „nem mutattunk ki a járvány időtartama alatt többlethalálozást”.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Orvos lát el egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. - fotó:  Árvai Károly / kormany.hu / MTI)