Az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartanak, élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek:

  • Miért módosítottak három nap után azon a tisztiorvosi utasításon, amely két budapesti kórházat jelölt ki valamennyi középsúlyos, kritikus állapotban lévő koronavírusos beteg ellátására? Müller Cecília első levelében az szerepelt, a "gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket" kell Budapestre szállítani. Ezt az eredeti döntést mi indokolta? Szállítottak-e át az elmúlt napokban már régebb óta kezelt betegeket? Hányat? Velük mi történik most, hogy egy újabb módosítással már csupán az új, súlyos tüneteket mutató betegek fővárosba irányítására adott utasítást a tisztifőorvos?
  • Többször fogalmaztak úgy az elmúlt hetekben, hogy a kórházaknak országszerte fel kell készülniük arra, hogy akár egyenként több száz koronavírusos beteget ellássanak, a hivatalos adatokból azonban kitűnik, hogy május 11-én éppen annyian szorultak kórházi kezelésre, mint április 19-én. Miért volt szükség a kórházi ágyak felszabadítására országszerte, ha a fővárosi két intézmény képes ellátni a középsúlyos, kritikus állapotú betegeket, az enyhébb tüneteseknek pedig továbbra is otthoni kezelést javasol Müller Cecília a levelében? A két kórház kijelölése azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben felszabadított ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények?
  • Hiányt szenved bármiben is a debreceni, a szegedi vagy a pécsi klinika, hogy Budapestre kell szállítani a középsúlyos és kritikus állapotú Covid-19 betegeket?
  • A Budapestre átszállított betegek a budapesti fertőzöttségi statisztikába számítanak bele, vagy abba, amelyik megyéből szállították át őket?
  • A kórházon belüli fertőzések más megyeszékhelyekhez képest magas budapesti arányában szerepet játszhatnak-e a máshonnan átszállított betegek?
  • Eddig hány beteget láttak el összesen a kiskunhalasi mobil járványkórházban, és hány fertőzött fekszik jelenleg az intézményben?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.