Merkely: A járvány elmúlt, a járványveszély nem

2020.05.12. 21:39 Módosítva: 2020.05.12. 22:08

„A szakmabelieket is meglepték” – mondta a kedden ismertetett koronavírustesztek eredményéről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, utalva arra, hogy a magyar orvosi egyetemek által elvégzett több mint 8000 tesztből csak 2 volt pozitív. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozó rektor ötszörös előfordulási arányt várt.

Megnéztük az adatokat, nagyjából március utolsó és április első hete volt a legveszélyesebb időszak, amikor eldőlt, hogy lecsendesedik vagy olyan irányt vesz a járvány, mint vett Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban vagy épp az Egyesült Államokban – folytatta Merkely, hozzátéve, hogy

a lakosság rendkívül fegyelmezett viselkedésével el tudtunk jutni oda, hogy annyira csökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett, és a járvány gyakorlatilag megszűnt. De a járványveszély nem múlt el.

A SOTE rektora azt tanácsolja, hogy mindenki próbáljon egy kicsit úgy élni, mint előtte, de senki ne feledje, minek a közelében voltunk. Ez egyet jelent a maszkviselés folytatásával, de a nyarat is ki kell élvezni, mondta.

Merkely – az eddig elvégzett egyetemi tesztekre alapozott – becslése alapján a magánlakásokban élőknél, tehát a zárt intézményeket nem számolva 240 és 7000 között lehet a jelenlegi fertőzöttek száma az országban.