Vádat emeltek a határon siklóernyővel füvet átcsempésző, de lezuhanó és farokcsontját törő férfival szemben

2020.05.12. 10:10

"Vádemelés a kábítószert siklóernyővel a határzáron átrepülve csempésző csoporttal szemben" - címmel adott ki közleményt a Csongrád Megyei Főügyészség. És hát a sztori, az pontosan ez, ami ebben a címben benne is van.

Az ügyészség vádat emelt azzal a három férfival szemben, akik 2018 augusztusában 18 kilogramm marihuanát csempésztek Szerbiából Magyarország területére úgy, hogy a kábítószert motoros siklóernyővel a határzár felett átrepülve juttatták át Magyarországra.

A vádirat szerint a vádlottak régebb óta ismerték egymást és együtt is dolgoztak egy szegedi cégnél. Szerbiai kapcsolatukat és forrásukat felhasználva elhatározták, hogy kábítószert csempésznek Magyarországra, kihasználva egyikük hobbi motoros siklóernyőzésben való jártasságát.

Ennek érdekében 2018 májusától több alkalommal átmentek a határ szerb oldalára a felszálláshoz alkalmas terep felderítése miatt, amelyet végül meg is találtak Horgos közelében.

Ezután egy éjjel Újvidékre utaztak és megszerezték egy fekete zsákban elhelyezve a 17 csomag, mintegy 18 kilogramm marihuanát. A kábítószert ezután egy szeméttelep mellett elrejtették, majd visszautaztak Magyarországra. Két nap múlva megint Szerbiába utaztak, a rejtekhelyről a marihuanát a Horgos melletti, felszállásra kiszemelt helyre szállították, ott újból elrejtették és ismét hazautaztak.

Mintegy két hét múlva, augusztus 30-án két külön autóval ismét átlépve a határt a Horgos melletti felszálló helyre mentek, ott a siklóernyőt összerakva megvárták a sötétedést. Este 8 órakor a vádlottak egyike a kábítószert magához véve felszállt a motoros siklóernyővel és 10 perc múlva átrepült a szerb-magyar határzár felett,

azonban a magyar oldalra érve a motor meghibásodott, előbb kihagyott, majd megállt.

A vádlott ezért a határvonaltól mintegy 600 méterre kényszerleszállást hajtott végre egy Tiszasziget közeli erdősáv melletti szántóföldön.

A landolás során farokcsonttörést szenvedett, de arra még volt ereje, hogy a kábítószert elrejtse

a határrendészek helyszínre érkezése előtt a fák között.

A vádlott az aljnövényzetben megpróbált elbújni, azonban őt megtalálták és állapota miatt kórházba szállították. A kábítószert ekkor még nem, hanem másnap, már világosban megtartott szemle során találták meg és foglalták le a rendőrök.

A marihuana tiszta hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak mintegy másfélszerese. A főügyészség a vádlottakat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának, valamint határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.