Fizetős lesz a városligeti focipályák egy része

2020.05.12. 13:24

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Városliget Zrt. azt írta, "a hivatkozott városligeti műfüves focipályát a Liget Budapest Projektet megelőzően sem lehetett ingyenesen használni, csak bérleti díj ellenében, az Erzsébetvárosi Önkormányzat és szerződéses parterének üzemeltetésében". A kettőből az egyik pályát tehát már a felújítások előtt is csak előre bérelve lehetett használni. Hozzátették azt is, hogy "a terület kiegészül egy szintén bérelhető, gumi burkolatú kosárlabdázásra, röplabdázásra és lábteniszre alkalmas pályával, de a mellettük lévő 3 darab gumiburkolatú, multifunkcionális sportpálya is teljesen megújul, melyek továbbra is ingyenes lesznek használhatók."

Korábban írtuk, hogy fizetős lesz a megújuló Városliget focipályáinak egy része, kettő sportpálya ugyanis csak bérelhető lesz, írja a Városliget Zrt. Facebook-oldalán, a Liget Budapesten.

A május 6-i posztot a Pesti Hírlap szúrta ki, ebben azt írják:

Őszig bezárólag megnyílnak a következő parkelemek, amik megnövelik a sportolási lehetőséget a Városligetben: 2 bérelhető sportpálya beléptető rendszerrel a Nagyjátszótér mellett.

A lap azt is írja, hogy a pályákhoz tartozó öltözők és zuhanyzók sem lesznek ingyenesek.

A Városliget körül már régóta húzódó vita van a városvezetés és a kormány között. A fővárosi önkormányzat idén februárban hozott döntést arról, hogy változtatási tilalmat rendel el a Városliget területére. A döntés arról szól, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosításának elfogadásáig változtatási tilalmat rendelnek el a Városligetre. A VÉSZ módosítása pedig azt a korábban deklarált fővárosi célt takarja, hogy a főváros nem akar a Városligetben olyan beruházást, amelynek kivitelezése még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem akarja az Új Nemzeti Galéria megépítését. 

Korábban vita alakult ki arról,  hogy a változtatási tilalom mire is vonatkozik: az építési engedéllyel már rendelkező építkezésekre (függetlenül attól, hogy elkezdték-e már őket, vagy nem) vagy a zöldfejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítményekre. A vita részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

Aztán Semjén Zsolt salátatörvény-javaslatai között szerepelt, hogy úgy módosítaná a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló 2013. évi CCXLII. törvényt, hogy eltörölné a főváros által nemrég a területre hozott változtatási tilalmat. A tervezet konkrétan kimondja, hogy a városligeti ingatlanokon megvalósuló beruházások a jövőben kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek, ezeknél az ingatlanoknál a változtatási tilalom nem alkalmazható.