Újabb öt magyar áldozata van a koronavírusnak

DVAST20200512001
2020.05.13. 07:36

Öten meghaltak, 95-en viszont meggyógyultak, miközben a fertőzöttek száma 28-cal nőtt

– számolt be az adatokról a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Magyarországon eddig igazoltan 3341 főnél mutatták ki, hogy megfertőződött koronavírussal. 

AZ AKTÍV ESETEK SZÁMA 1809 FŐ.

A területi megoszlás tekintetében továbbra is kiemelkedik a fertőzöttségben Budapest (1609 fő), Pest (456 fő) és Fejér megye (338), de 170 feletti fertőzésszámot regisztráltak Zala, illetve Komárom-Esztergom megyében is. Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 58 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kedden, az ápolók világnapja alkalmából megköszönte az ápolók munkáját az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos azt mondta, a gyógyító munka az ápolók nélkül eredménytelen lenne. Elhangzott, hogy a Szent László Kórházban már 12 beteget le tudtak venni a lélegeztetőgépről, a keddi adatok szerint 45-en azonban még lélegeztetőgépen voltak az országban. Emellett több mint ezer fő már gyógyultan távozott a kórházból.

Müller Cecília beszámolója során azt mondta, stabilan tartjuk az új fertőzöttek számát, a kórházi ellátásra szorulók száma pedig fokozatosan csökken, ezért visszatérnek a járvány kezdetén alkalmazott beutalási rendszerhez. Ismét csak az arra kijelölt intézményekben fogják ellátni a koronavírus-fertőzötteket.

Jelenleg 35 fekvőbeteg-intézményben ápolnak koronavírusos betegeket, a visszarendeződéshez újabb centralizációra van szükség. Emiatt a jövőben a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben fogják elhelyezni az újonnan regisztrált, súlyos állapotú betegeket, akiket azonban nem minden esetben a fővárosi statisztikába számítanak bele, hiszen a lakcímük szerint tartják őket nyilván.

Az a cél, hogy a többi kórházban ne növekedjen a fertőzöttek száma, és más ellátás is fokozatosan újraindítható legyen. 

A bentlakásos szociális intézményekről Müller azt mondta, hogy ezekben célellenőrzést rendelt el. Újságírói kérdésekre válaszolva azt mondták, hogy elegendő vérplazmadonor van Magyarországon, és ismét elhangzott, hogy a szerdai kormányülésen tárgyalják majd meg a kijárási korlátozások enyhítésének lehetőségeit. A döntésről csütörtökön, a kormányinfón adnak majd tájékoztatást. Az eldobható szájmaszkokról a tisztifőorvos azt mondta, javasolt azokat fizikailag viselhetetlenné tenni, nehogy valaki a szemétből kivéve újra hordja a maszkokat.

Kedden érkeztek hírek a négy magyar orvosi egyetem teszteredményeiről is: az egyetemek országszerte 17 778 főt hívtak be koronavírustesztre. Az eddig elvégzett 8276 torokváladék-vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen.

A részeredmények statisztikailag a következőket mutatják:

  • 8 284 165 lakos között jelenleg 243 és 7230 aktív fertőzött lehet. 
  • Magyarországon a fertőzésen már átesettek, tehát az átfertőzöttek becsült száma 22 399 és 92 624 között lehet (2,7 ezrelék és 1,1 százalék között).

Ezek a részeredmények csak a 14 évnél idősebbekre és a nem idősotthonokban vagy más, 20 fősnél nagyobb intézményben élőkre vonatkoznak. A számok azt mutatják, hogy 

MAGYARORSZÁGON ALACSONY A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, ÉS NEM LEHET NYÁJIMMUNITÁSRÓL BESZÉLNI.

További következtetésekről és felvetésekről részletesen írtunk vonatkozó cikkünkben.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: A Semmelweis Egyetem szakembere adatokat egyeztet a koronavírus-teszthez szükséges mintavétel előtt a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnok Sportorvosi rendelőjében 2020. május 12-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)