Kettészakadt az ország időjárása

2020.05.13. 16:46

Egyszerre van jelen november és június az országban: míg Kékestetőn alig több mint 4 fokot mértek, addig majdnem kétszáz kilométerrel délebbre, a Bács-Kiskun megyei Bácsszőlősön 27 fokot mutatott a hőmérő szerda délután, néhány perccel fél három előtt.

szabea93-kontraszt.jpg-2020-05-13-14-32-43
Fotó: Időkép

Az Időkép az északi és déli tájak közötti 23 fokos hőmérséklet-különbséget egy hullámzó frontrendszerrel magyarázza. A portál szerint több település között is előfordulhatnak több mint 20 fokos különbségek: amíg északon a borongós időben többfelé a 10 fokot sem érjük el, délen a zavartalan napsütésben akár 26-27 fokot is mutatnak a hőmérők.

A jelentős hőmérsékleti kontraszt ráadásul a következő napokban is fennállhat az ország északi és déli része között, a meteorológusok csütörtökre és péntekre 10-15 fokos hőmérséklet-különbséget jósolnak. Az Időkép előrejelzése szerint a hét második fele változékony időjárást ígér, az érkező hidegfrontok előterében záporok, zivatarok jöhetnek létre. Hétvégén sokszor lesz felhős az ég, számottevő csapadék azonban nem várható.