Karácsony már Budapest újraindítására készül

DSC 2054
2020.05.13. 08:12

Budapest Restart néven foglalja össze a főváros újraindítási stratégiáját Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint az alábbi pontok alapján érdemes megtervezni Budapest visszatérését a régi kerékvágásba a kormány részéről:

  • tömeges tesztelés folytatása, minden adat nyilvánosságra hozatala;
  • betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja;
  • csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból kórházba, szociális intézménybe vagy haza;
  • a csúcsidőben kezdődő munkavégzés és oktatás „csúsztatása”.

A főváros az alábbi intézkedéseket tervezi saját hatáskörben:

  •  tesztelések folytatása, minden adat nyilvánosságra hozatala;
  • újabb közterületek átadása gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztése;
  • újabb közterületek átadása a vendéglátás számára;
  • digitális eszközök alkalmazása a zsúfoltság enyhítésére;
  •  az arc eltakarásának szabályozása.

A 15 oldalas dokumentum ezen a linken érhető el. Ebben többek között azt írják:

A javaslat szerint a munkavállalóknak a veszélyhelyzetben jogukban állna otthonról dolgozni, amennyiben a munkaköréből adódó feladatokat onnan is el tudják végezni. A járvány elmúltával pedig a munkavállalók, a szabadsághoz hasonlóan igényelhetnének otthoni munkavégzést.

Ezenkívül azt írják, hogy hétvégente autómentessé tehetik a rakpartot, folytatódhat a forgalomcsökkentett zónák kialakítása, és támogatják a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitását is. Hosszú távon maradhat a kötelező maszkviselés is több helyen:

A vendéglátóhelyek újranyitásának feltétele a személyzet kötelező maszkviselése. A játszóterek újranyitása esetén pedig a felnőttek számára érdemes előírni az arc eltakarását

– szerepel a dokumentumban, amelyben kitérnek arra is, hogy szükséges új sétálóövezetek létrehozása, viszont a tömegközlekedéssel kezdeni kell valamit, mert a járvány miatt nőtt az emberekben a bizalmatlanság, és az ezzel járó kihasználatlanság heti közel egymilliárd forintos kiesést jelent a fővárosnak. Ezért Karácsonyék szerint

halaszthatatlanná vált a kormány többször megerősített ígéretének betartása a fővárosi buszbeszerzésekre szánt 3,2 milliárd forint azonnali biztosításával kapcsolatban.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Bődey János / Index)