Év végéig felfüggesztené a börtönkártérítések kifizetését egy törvényjavaslat

2020.05.13. 10:11

Kedden éjszaka Semjén Zsolt nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely értelmében 2020. június 15. helyett 2020. december 31-ig fennmaradna a börtönben ülőknek megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztése, „a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében" tervezett új szabályozási rendszer elkészítésének határidejét pedig május 15-ről október 15-ig hosszabbítaná meg.

Az indoklásban azt írják, hogy a szabályzat kidolgozására a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet okán nem volt lehetőség, ezért kell módosítani a határidőket.

A kormány idén januárban, azonnali hatállyal függesztette fel a kártérítések kifizetését. Orbán Viktor akkori Kossuth rádiós interjújában azt mondta: az rendben van, ha egy elítélt valamilyen kínzás után, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően kártérítést kap, de szerinte „eszes jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak. És ezen jó üzletet lehet csinálni". Orbán szerint ez viszont már joggal való visszaélés, és a kifizetéseket fel kell függeszteni. „Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk"  mondta Orbán.